Novembar – pravi mesec za agilan razvoja softvera!

0
3


Ako se bavite programiranjem onda sigurno znate za čuvenu dilemu tradicionalni (waterfall) ili agilan razvoj softvera. Danas slobodno možemo reći da je agilan razvoj softvera postao dominantan u svetu, a sve više ga primenjuju i kompanije u Srbiji, pre svega zbog velikog broja prednosti u odnosu na planski način. Za sve vas koji niste upoznati šta je agilan razvoj softvera i Scrum, sledi malo objašnjenje.
U pitanju je specifičan način upravljanja projektima razvoja softvera koji se još naziva i iterativno-inkrementalni, a oslanja se na samo-organizujuće, kros-funkcionalne timove koji relativno lako mogu da odgovore na izmenjene zahteve od strane naručioca. Osnovni postulati agilnog razvoja softvera vuku poreklo još iz 70-tih godina, ali tek sa pojavom Agilnog manifesta 2001. godine cela priča ozbiljno dobija na zamahu.
Nakon toga dva potpisnika ovog dokumenta, Jeff Sutherland i Ken Schwaber, osnivaju Scrum Alliance, koja je za cilj imala da formalizuje alate i pravila za upravljanje projektima po ovom principu.  To ne znači da se agilni razvoj softvera nije praktikovao pre, daleko od toga. Čak i sam Jeff Suthherland priznaje da je osnovne principe za agilan razvoj softvera „pozajmio“ od japanskih auto giganta, kao što su Honda ili Toyota. Što se tiče termina scrum, njega su iskoristili još 1986. godine Takeuchi i Nonaka, u časopisu Harvard Business Review, da bi opisali kros-funkcionalne timove, koji brzo uče ili se relativno lako adaptiraju na promene.
U čemu je prednost agilnog razvoja softvera? Za razliku od tradicionalnih metoda, koje je su naizgled jako logične, agilni razvoj u proizvodnu jednačinu ubacuje čoveka, sa svim njegovim htenjima i manama.  Upravo zato agilni razvoj softvera zovu i humani, jer uzimanje u obzir ljudskih vrlina i mana je ono što odvaja ovu metodu od ostalih. Jer ne vrede vam ništa najbolje kreirani planovi ako ne uzimate u obzir svoju radnu snagu.

Kada postanete „agilni“ nema rigidnih planova (ne znači da ne postoje) koji se moraju poštovati po svaku cenu, dokumentacija je svedena na minimum, unutar tima vlada transparentnost i želja da se pomogne kolegi umesto mentaliteta: „ja završio, idem kući“! Ceo taj proces nije nimalo lak i upravo zato i postoje obuke, čiji je cilj da vas nauče kako da pravilno radite, i ostvarite maksimalni efekta.
Nakon početnih problema, agilni razvoj softvera se u praksi pokazao kao bolji od standardnog načina, pre svega jer omogućava kraći razvojni proces, fokusira se na rezultate,  bez podređivanja rigidnim dugoročnim planovima, a cilj mu je da na kraju naručilac posla dobije željeni softver na vreme.
Puzzle Software već 5 godina sarađuje sa Scrum Alliance, vodećom organizacijom na svetu, kada je u pitanju obuka po ovoj metodi. Oni su do sada sertifikovali nekoliko stotina IT profesionalaca kroz „Product Owner“ i „Scrum Master“ kurseve, a ovog novembra će organizovati Agile Month. Tokom celog meseca zainteresovani će moći da se prijave i pohađaju kurseve posvećene Scrum-u, i to ne samo one vezane za osnove agilnog razvoja softvera, već i „extended“ koji su posvećeni specifičnim temama kao što je pravilna implementacija ovih alata i smernica.
U razgovoru sa direktorom Puzzle Software, Markom Brankovićem, zanimalo nas koji su to „extended“ kursevi najbitniji. “Puzzle Software je izabrao ’extended’ kurseve na osnovu konsultacija sa polaznicima i njihovih iskustava u implementaciji agilnih postulata. Ove obuke su namenjene kako onima koji se tek sreću sa ovim ’framework’-om, tako i onima koji su se već sertifikovali, a zajedničko im je što treba da olakšaju tranziciju sa klasičnog poslovanja na agilan razvoj softvera“ izjavio je gospodin Branković, i dodao: „Scrum Framework može biti posebno interesantan kompanijama u usponu, jer on detaljno predstavlja korisnicima prednosti ovog sistema rada, ali i sve neophodne informacije o Scrum-u. Drugi kurs, koji je jako bitan, je ’Agile Requirements and user stories’, koja se bavi početnima fazama, kao i na koji način se definišu korisnički zahtevi (user stories), što je  jako bitan proces za svaki projekat“.
Ceo spisak kurseva možete naći na adresi www.agile-serbia.rs/agile-month-nov-2015.
Za kraj novembra Puzzle Software planira da organizuje konferenciju posvećenu agilnom razvoju softvera, na kojoj će učestvovati eminentni domaći i strani predavači, a glavni cilj nije samo promocija, već edukovanje IT javnosti o koristima od rada po ovom sistemu. Više informacija o konferenciji i Agile Month možete naći na zvaničnoj prezentaciji www.agile-serbia.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here