Apple iPhone 6s

0
19


Jedina stvar koja se promenila je…?
Dizajn je, zapravo, jedina stvar koja se nije promenila – iPhone 6S izgleda kao i iPhone 6, ako zanemarimo veću masu i 0.2 milimetra deblji profil, što je neprimetno – tolike debljine je zaštitna folija koju stavljate na ekran. I, ako zanemarimo jednu dodatnu opciju kada je boja u pitanju, a to je rose gold opcija. Pa, ipak, unutar telefona se promenilo zaista mnogo toga, pa je čak i upotrebljena mnogo izdržljivija legura za samo telo aparata, koja se koristi za izradu modernih aviona i raketa, a Apple je naziva Series 7000 Aluminium. No, krenimo redom i da vidimo šta se to sve promenilo…
iPhone 6S je početak svoje prodaje u Srbiji imao 23. oktobra, kod svih domaćih mobilnih operatera, ali i u iStyle i WinWin radnjama širom zemlje. Iako izgleda veoma slično svom prethodniku, što je i logično za jedan “S model”, kako se nazivaju generacije koje izlaze neparnim godinama, ipak donosi brojna unapređenja. Najveća promena u svetu Apple pametnih telefona desila se kada se kompanija odrekla formata sa ekranima od 3.5 inča i predstavila iPhone 5, koji je sa ekranom od 4 inča bio veliki korak unapred. Prošle godine, Apple je po prvi put uspostavio model u kome se korisnicima nude dve kategorije telefona – 4.7-inčni iPhone 6 i 5.5-inčni iPhone 6 Plus. Kao što je to i očekivano, ove dijagonale su zadržane i ove godine, a brojna unapređenja su privukla su pažnju šire javnosti u celom svetu, što je doprinelo da ova generacija iPhone-a i u pretprodaji, a i u prvih nekoliko nedelja prodaje, napravi nove rekorde, baš kao što je to činila svaka nova generacija u odnosu na prethodnu.

Dizajn
Kao što smo već naveli, unapređenja nisu učinjena na polju dizajna, koji je ostao isti, uz izuzetak nove, četvrte boje. Ipak, čak i spolja, promene postoje i svode se na upotrebu Serije 7000 za aluminijum – iste legure od koje je napravljen Apple Watch Sport, kao i primenu još tvrđeg i manje krtog stakla na površini ekrana. Mnogi korisnici se slažu da je najelegantniji iPhone do sada bio iPhone 5S, pogotovo u silver i gold varijanti. iPhone 6(S) ima malenih mana, ako baš moramo da ih istaknemo i prenaglasimo. Kao i u slučaju svih tankih telefona, proširenje gde se nalazi kamera, prisutno je i kod iPhone 6S modela, jer, jednostavno, zakoni fizike ne dozvoljavaju da kamera određene površine foto-osetljivog senzora i polja koji snima, bude spakovana u tanje kućište. Tanak dizajn ipak prodaje telefon, a ako Apple smatra da je kompromis u vidu kamere koja je malo ispupčena u odnosu na telo prihvatljiv, to je sasvim ok – uostalom, svaki moderan smartphone više klase ima ispupčenje na mestu gde se nalazi kamera. Ako nam ne verujete, “Google u ruke” pa se sami u to uverite. Osim toga, glatka površina anodiziranog aluminijuma vas prosto moli da telefon spakujete u neku zaštitnu masku ili fotrolu, kako biste ga zaštitili, a tako se anulira i samo ispupčenje kamere. Nova boja, rose gold, pored srebrne, tamno sive i zlatne (silver, space-gray, gold), poznatija je kao pink (ili roza), jer svakako podseća na nju. iPhone 6S je, kao što smo rekli, osetno teži od prethodnika. Uz sve to je i neznatno deblji, uz naglasak na reč neznatno. Masa je takođe povećana, ali je to sada sasvim dobra stvar – radi se o manje od 20 grama viška. Dodatnu masu ne čini veća baterija, već je to daleko teži 3D Touch ekran, koji je “krivac” i za dodatnih 0.2 milimetra debljine. Ova razlika se zaista ne primeti, ali je 3D Touch nešto što ćete primetiti, zavoleti i početi da koristite. Apple je 2007. godine napravio revoluciju sa Multi Touch interfejsom. Prvi put su tada viđeni “pinch-to-zoom”, double-tap, drag and drop i druge inovacije u svetu pametnih telefona, a omasovljena je i tehnologija “capacitive-touch”, odnosno upotreba pametnog telefona bez olovke. Teško je i poverovati da je od tada prošlo samo osam godina, jer nam se čini kao da su protekle dve decenije. iPhone 6S i 6S Plus je treći po redu Apple uređaj koji oseća nivo pritiska. Prvi je to bio Apple Watch, a onda je i MacBook 13, 15 i novi MacBook 2015 dobio Force Touch trackpad koji oseća nivo pritiska i ima tzv. Taptic Engine koji simulira osećaj “klika”, iako klasičan mehanički klik ne postoji. Takav “feedback” je uslovljavao ugradnju posebnog modula unutar telefona, sličan onom kod Apple Watch i novih Touch Pad ulaznih uređaja na Mac računarima. Taptic Engine komponenta je drugi razlog zbog kog je iPhone 6S teži od prethodnika.

3D dodir…

Zaista korisna inovacija u iOS sistemu, funkcioniše veoma jednostavno. Na početnom ekranu, ikone aplikacija na malo jači pritisak od uobičajenog, prikazuju prečice ka određenoj funkciji. Recimo, ako pritisnete kameru, ona će vam dati da odmah uskočite u “selfie” mod ili da odmah snimite panoramu ili video. Facebook aplikacija vam omogućava da odmah postavite status ili pregledate postove omiljenih prijatelja. Messages nudi brzo pisanje nove poruke, pregled poslednjih diskusija i ulazak u inbox. Možete sami da pretpostavite šta nude druge aplikacije. Ali, to je samo jedna od funkcija 3D Touch-a. Kada se već nalazite u aplikaciji – recimo za elektronsku poštu, u inboxu imate pregled vaših e-mail poruka i vidite od koga je poruka poslata, kome, naslov i prvih par redova poruke. Dodir na poruku će je označiti, tj. izabrati, a bez podizanja prsta, blagi pritisak otvara brzi pregled sadržaja poruke. Blag pritisak je dovoljno jak da se ne desi da ga aktivirate slučajno, a opet ne previše jak da vas zaboli prst ako to radite ceo dan. Brzi pregled će nestati ako smanjite pritisak prsta, a ako pritisnete još za jedan stepen jače, ulazite skroz u poruku. Ovakav način rada je zaista intuitivan. Bilo gde u tekstu možete na malo jači dodir, recimo, na internet linku, videti brzi pregled te web stranice, dok jači pritisak otvara web čitač i poziva tu stranicu. Ako ste već bili u browseru, 3D touch na link otvara brzi pregled te stranice, a jači otvara novi tab sa sadržajem.
Kada kliknete na datum, blagi pritisak vam otvara pop-up prozor u kome se poziva kalendar sa vašim obavezama za taj dan (odnosno to doba dana, ako je naznačeno vreme). 3D Touch radi i sa slikama, datumima (otvara se kalendar na dato vreme i adresu), ali i adresama (otvara se mapa i nudi GPS navigacija od vaše lokacije do navedene adrese). Kada pregledate manje slike, blagi pritisak će pozvati brzi pregled iste, dok će jači da je otvori skroz. Dok surfujete, pritisak na link otvara “oblačić” sa brzim pregledom te stranice, pa tako odmah možete videti da li ima potrebe da je otvarate. Slično je i sa kalendarom, a tek ćemo videti za šta će je sve drugi programeri iskoristiti. Ovo je ogroman napredak kada je u pitanju interakcija sa operativnim sistemom – možda i najveća od kako postoji iOS. iOS 9 nije isti operativni sistem na iPhone 6S i starijim modelima, u to budite potpuno sigurni. 3D Touch je učinio da iOS 9 funkcioniše daleko bolje i bude inutitivniji nego ikada pre. Kada pritisnete ikonicu na početnom ekranu i kada se pojave brze funkcije, ostatak ekrana se zamućuje, pa ikonica i funkcije deluju izdignuto u odnosu na ostatak sadržaja. U istoj milisekundi, reaguje i Apple-ov Taptic Engine koji čini da pod prstom osetite nešto slično kao kad kliknete na površinu trackpad-a na laptopu. Osećaj je prilično ugodan, jer ste sigurni da ste nešto uradili, a kada naviknete na nivo pritiska i uvežbate se, što ide vrlo brzo, 3D Touch će postati vaša nova omiljena funkcija vašeg novog omiljenog smartphone-a. U ovakvim stvarima, Apple je najbolji na svetu – savršena integracija hardverske i softverske inovacije, koja radi besprekorno i zapravo donosi inovaciju koja je izuzetno korisna i savršeno osmišljena.
3D Touch zahteva posebnu komponentu u okviru samog ekrana. U pitanju je mreža senzora koja se nalazi ispod ekrana, a koja precizno meri rastojanje između ekrana i same površine senzora. Na pritisak prsta, ona se smanjuje – veoma veoma malo, ali se ipak smanjuje, a senzor to može da detektuje. Postoji više nivoa pritiska, a Apple je za sada u sistem implementirao samo tri – dodir, slabiji pritisak i jači pritisak. API za ovu funkciju je na raspolaganju svim programerima pa ostaje da se vidi kako će ga iskoristiti i da li će biti upotrebljavan u igrama, a verujemo da hoće (jači pritisak na gas – jači gas u automobilu unutar igre). Konkurencija mnogo češće, zapravo, predstavlja inovacije koje se tako ne bi mogle ni nazvati – već su pre marketinški trik koji će zbuniti korisnika ili ga privući svojom neobičnošću. Ono što kod Apple-a moramo pohvaliti, jeste neprikosnovena korisnost inovacija – bilo da se radi o revolucionarnim, bilo evolutivnim promenama u dizajnu, načinu rada sistema ili aplikacija. Kao i svaka novina, 3D Touch isto tako još nije podržan od strane svih aplikacija koje možete instalirati. Ali, svi znamo da se novine u Apple svetu brzo usvajaju od strane čitave zajednice: setimo se koliko brzo su se pojavile aplikacije skrojene baš za iPad i u kom broju, kao i podrška za nove rezolucije za iPhone 6, pa onda i iPhone 6 i 6 Plus.


Nove kamere, bolji selfiji
Unapređene su i osnovna, zadnja, ali i prednja kamera. Zadnja, umesto osam sada nudi 12 megapiksela, dok je prednja sa 1.2 MP “narasla” na čak 5 megapiksela. Da, oni selfiji će sada konačno izgledati odlično, veoma oštro i dobro eksponirano. Najveće unapređenje je ostvareno baš na polju prednje kamere, jer ona sada može da snima i FullHD video, ali i panorame. Apple je iskoristio i snažno wLED osvetljenje Retina ekrana, a uz poseban čip za kontrolu overdrajv-a, ono može da, u veoma kratkom intervalu, da zasvetli dosta jače nego inače, kako bi bio upotrebljen kao blic tokom slikanja selfija. Poput LED blica na zadnjoj kameri, koja ima dve boje u odnosu na to kako je potrebno osvetliti scenu (na osnovu izmerene vrednosti balansa bele), tako i prednji “blic” može biti beo, ali i malo plavičast ili žućkast, baš na osnovu informacije koji određuje balans bele. Zadnja kamera je bolja, ali nije spektakularno bolja i razlike se vide pre na savršenim Retina ekranima na Mac računaru nego što će se videti na ekranima telefona ili u Facebook postovima. To nije toliko ni važno, jer je iPhone 6 već imao jednu od najboljih kamera na jednom mobilnom telefonu. Još jedna novina na polju kamera objedinjena je pod nazivom Live Photos. Ova funkcija je po korisnosti bliža onoj koju često implementira konkurencija, jer ne verujemo da je nešto što će većina korisnika stalno upotrebljavati, ali svakako nije nešto što smeta da imate. Naime, kada pravite fotografiju, kamera će zabeležiti 1.5 sekund pre i 1.5 sekund posle snimljenog momenta, što se uz 3D Touch funkciju može ponoviti, sa sve zvučnim zapisom tog trenutka. Slika zaista izgleda živo i oštra je, jer se ne radi o kratkom video snimku, nego pravim fotografijama. Kada su video snimci u pitanju, možemo reći da je pomak u kvalitetu znatno veći nego u slučaju fotografija, ali to je zato što je 4K video mnogo veće rezolucije u odnosu na FullHD, ali i zato što smo isti gledali na MacBook Pro 15 sa Retina ekranom, koji je više piksela mogao i da prikaže. I zaista, video izgleda detaljnije i dosta življe, ali i zauzima dosta više prostora. Toliko prostora da kupovina modela sa 16GB memorije zaista ima jako malo smisla.

Brži procesori, više memorije
Apple-ov novi A9 procesor je zaista prava zver u svetu mobilnih SoC-ova, što su prvi testovi i pokazali. Iako ima dva jezgra, u svim aplikacijama i igrama odnosi malu ili veoma ubedljivu pobedu čak i u odnosu na najjače SoC-ove iz sveta android telefona i tableta. A9X procesor u iPad Pro tabletu je čak i dosta snažniji, pa verujemo da će ovaj tablet zaista napraviti uspeh u svojoj, još uvek ne tako razvijenoj klasi. Ovo su sada već procesori čije performanse mogu da se svrstaju u klasu sa procesorima na desktop računarima. Onim slabijim, naravno – ne mislimo tu na najbrži Intel Core i7. Ovakva poboljšanja se retko kad viđaju u svetu Android pametnih telefona i sada je Apple dosta ispred konkurencije. Njihova filozofija kreiranja dva efikasna jezgra i implementacija što više komponenti u SoC (System on a Chip) omogućila im je da telefon bude tanji, da potrošnja i zagrevanje budu manji, takođe. Isto tako, baterija je za nijansu manja od one kod iPhone 6 te je tako napravljen prostor za novi Taptic Engine vibracioni motor (koji se sada koristi i za funkciju vibracije telefona prilikom zvona ili notifikacije). Apple ne priča o brzinama procesora, broju jezgara i količini RAM memorije, ali su alati i otvaranje telefona već potvrdili da, kao i iPad Air 2, novi iPhone 6S i 6S Plus imaju 2GB RAM memorije. iPhone je imao 1GB memorije još od kada je predstavljen iPhone 5 i nakon tri generacije, došlo je vreme za poboljšanje. Sistem radi nešto rasterećenije – ali isto tako ne možemo reći da radi loše i na iPhone 6 modelu. Ono što se primeti je da tabovi u Safariju i otvorene aplikacije ostaju dosta duže u memoriji pre nego što ih sistem pauzira odnosno suspenduje (zamrzne). Ovo pomaže da se aplikacije ili delovi aplikacije ne pozivaju ponovo iz ROM memorije, pa se tako manje opterećuje i procesor i štedi se baterija. Osim što je A9 procesor sada izrađen u 14 ili 16-nanometarskoj tehnologiji (litografiji), u zavisnosti od toga da li ga pravi Samsung ili TSMC, ušteda je ostvarena i na polju DDR memorije koja je novija i radi na manjem naponu. Podsetićemo da je A8 procesor kreirao TSMC u 20-nanometarskom procesu. Još neki čipovi (među kojima je i M9 koprocesor zadužen za analizu kretanja, kompas i druge “sitnice” kao što je komunikacija sa Siri digitalnim asistentom), integrisani su u okviru novog A9 SoC-a, a sve to zajedno je omogućilo da baterija u iPhone 6S i iPhone 6S Plus bude manja u odnosu na one kod prethodnika, a sve uz zadržanu radnu autonomiju prethodne generacije.

U praksi
Brži rad sistema i aplikacija se oseti posle nekog vremena. Nije odmah primetan, ali to je samo zato što je i iPhone 6 već jako brz smartphone. Ono što definitivno znamo da radi znatno brže je novi TouchID. Prepoznavanje prsta se odvija bukvalno trenutno – napredak u brzini je čak i veći nego što je to bio između iPhone 5S i iPhone 6 modela. Nijedan pametni telefon ne prepoznaje svog vlasnika toliko brzo kao što to čini iPhone 6S. Integracija M9 koprocesora u A9 čip omogućila je da funkcija “Hej Siri” bude uvek uključena (ranije je to funkcionisalo samo ako ga uključite i samo ako je telefon bio povezan na struju). Naravno, možete je isključiti, kako bi baterija trajala i duže.
iPhone je najpopularniji smartphone na svetu. I bez obzira na to šta pojedini zli jezici navode, izvlače iz konteksta i trude se da ovaj proizvod izgleda loše, korisnici Apple pametnih telefona su iz godine u godinu najviše zadovoljni svim aspektima ovih uređaja, što potvrđuju brojne internet ankete, zvanična i nezvanična istraživanja. I mi smo pitali prijatelje i poznanike i rezultati nas nisu iznenadili. Gotovo stoprocentni uzorak ispitanika koji koriste iPhone, vole svoj telefon i malo mu šta mogu zameriti. S druge strane, korisnici Android uređaja, daleko su manje zadovoljni. Ako i jesu, zadovoljni su svojim tek kupljenim uređajem. Ali, ako ga koriste duže vreme, gotovo uvek se žale na usporen rad, blokiranja, bagove i druge probleme u radu. Takvi problemi jednostavno ne postoje u svetu iOS uređaja i to zna svako ko ih koristi. Kvalitet uređaja, a onda, što je i bitnije, kvalitet aplikacija, snaga kompletnog Apple “ekosistema”, nešto je što nemaju ni Microsoft, ali ni Google. Microsoftu nedostaje mobilni operativni sistem koji bi bio rasprostranjen kao što je to slučaj sa Androidom, dok Google-u nedostaje desktop operativni sistem koji bi bio svuda upotrebljavan kao što je to Windows. Promile tržišnog udela koji drže Windows Phone mobilni OS i Google Chrome OS za desktop, teško možemo računati kao bitne. Apple, s druge strane, poseduje ubedljivo drugo mesto na tržištu mobilnog, ali i desktop operativnog sistema i taj ekosistem, zajedno sa iCloud-om i svim servisima (FaceTime, iMessage, Notes, Contacts, fajlovi iz Office dokumenata koji se dele među uređajima (Mac, Phone, iPad…) funkcioniše besprekorno, sve uz podršku i apdejte koji se nastavljaju dugi niz godina nakon što kupite uređaj. 3D Touch je zaista bitna inovacija, a kakve sve novine može doneti kada je način na koji koristimo smartphone u pitanju, ostaje da vidimo. Mi se kladimo u to da će promeniti sve, baš kao što je to bio slučaj sa Multi Touch-om. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti ko je prvi uspešno implementirao ovu funkciju i ko ju je plasirao “u mase”. Na kraju, možemo reći da je promenjeno mnogo toga i da su sve promene korisne, čineći novi iPhone najboljim do sada. Apsolutna preporuka!
Cena (sa PDV-om): 96.890,00 dinara
Kontakt: WinWin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here