Već nam je dobro poznato da su orašasti plodovi veoma zdravi i da ih mnogi vole, a istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život, smanji rizik od raka, srčanih i respiratornih bolesti.
orasasti plodoviOrašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lešnici, bademi, pistaći, kikiriki, domaći orasi, ali i oni iz uvoza kao što su brazilski ili indijski.
Za bolje zdravlje savetuje se šaka orašastih plodova na dan, odnosno 30 grama na dan. Ako ovo pravilo usvojite, automatski smanjujete rizik od raka, srčanih i respiratornih problema. Kada su žene u pitanju, konzumiranje svega dve šake ovih plodova nedeljno može da produži njihov život podjednako kao i džogiranje četiri sata nedeljno.

Orasi za holesterol

Imajućiu vidu da orasi rastu u našim krajevima nije ih  tesko nabaviti. Najbolji su za ljude s povišenim  holesterolom. Nauka pokazuje da redovan unos oraha smanjuje holesterol od 0,3 do 0,5 bodova.

Indijski oraščići za umor

Indijskog orah je bogat izvor gvožđa. Pomaže u snabdevanju organizma kiseonikom i stvara veću energiju. Sadrže citavo bogatstvo vlakana, vitamina E i K, kao i magnezijuma i kalijuma.

Kikiriki za mršavljenje

Kikiriki sadrži masti, proteine i vlakna koje  će vam pomoći će da duže osećate sitiost i smanjite apetit. Mnoge studije dokazuju da redovan unos ove namirnice pomaže da imate manje promene u kilaži i da lakše mršavite.

Pistaći za niži pritisak

Osim što imaju veoma lep ukus, pistaći sadrže više kalijuma nego banane, koje su poznate po ovom mineralu. Pistaći pomažu u regulaciji krvnog pritiska, ali, sa druge strane, osobe sa poremećajem rada bubrega bi trebalo da ograniče unos kalijuma u organizam, pa tako i pistaća.

Bademima protiv dijabetesa

Bademi imaju niži glikemijski indeks od svih orašastih plodova. Zbog toga idealni za ljude koji boluju od dijabetesa. Bogati su i magnezijumom, koji ima veoma važnu ulogu u regulaciji visine šećera u krvi.

Lešnici za zdravo srce

Lešnici sadrže u velikim količinama zdrave masne kiseline i jedan su od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Pored toga, sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospešuju rad srca i pomažu u očuvajnu njegovog zdravlja.