Thursday, July 18, 2024
HomeTechnolifeAutoZimski vodič kroz Srbiju

Zimski vodič kroz Srbiju

Kada se govori o putovanjima i izletima, retko ko pomisli na zimsko vreme. Zima možda nije svima najdraže doba za takve avanture, ali ona svakako ima svojih čari i prednosti. Srećom, za savršenom zimskom bajkom nećete morati daleko, jer Srbija ih ima napretek. Prva pomisao na zimovanje u Srbiji dovodi do očiglednog izbora: Zlatibor ili Kopaonik, ali zima može biti jednako čarobna i na manje poznatim destinacijama.

Ako se uputite prema Istočnoj Srbiji, na oko 150 kilometara od Beograda, nailazite na planinu Beljanicu koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Kada temperature padnu ispod nule celo područje pretvara se u nešto drugačiji svet. Zaleđene rečice i jezera, pećine sa prirodnim, zaleđenim ukrasima i rečica Vrelo, koja formira jezero u podnožju planine. Sa tog mesta se, sa oko 25 metara visine, voda sliva stvarajući veličanstveni vodopad Veliki buk, koji je u zimu okovan ledom. Te neverovatne prizore ne smete propustiti.

Netaknuta priroda i zimske šetnje šumama čekaju vas na Tari. Ova planina, koja je udaljena od Beograda oko 180 kilometara, posebno je lepa kad je prekrije sneg, a savršena je za aktivan boravak u prirodi. Osim skijanja, šetnja, jahanje i različite sportske igre, redovne su aktivnosti za zabavu na Tari. Krećite se obeleženim stazama za šetnju i planinarenje, i ne možete zalutati. Ono što svakako treba da se nađe na vašoj listi jeste poseta vidikovca Banjska stena sa kojeg se pruža neopisiv pogled na jezero Perućac i kanjon Drine, što je ujedno i savršena pozadina za vašu novu instagram fotografiju!

Ljubitelji skijanja i snega možda otkriju novu omiljenu skijašku destinaciju ako se upute na Divčibare. Divčibare se nalazi na planini Maljen, a od Beograda stiže se za oko dva sata vožnje. Obilne snežne padavine česta su pojava na ovoj planini zbog čega na ski stazama nikad nije potreban veštački sneg. Ski staza “Crni vrh” dugačka je 850, a ona pod nazivom “Centar” duga je 600 metara. Povoljne cene smeštaja i dnevni ski-pass od 1400 dinara čine ovo skijalište pristupačnom opcijom za sve. Kada vam dosadi skijanje uvek možete prošetati pešačkim stazama i popeti se na neki vidikovac sa koga se pruža fantastičan pogled na predeo ove „zimske lepotice“.

Za kraći izlet ispunjen zabavom, ukusom hranom i zimskim ugođajem, ipak nećete morati daleko, ako za to nemate vremena. Povedite svoju porodicu u etno-domaćinstvo “Zornića kuća” u selu Baćevac, koje se nalazi samo 30 kilometara od Beograda. Zimski dani, jednostavnost seoskog života i uživanje u lepoti jednog srpskog domaćinstva pod snegom, oduševiće baš svakog. Šetnja po snegu, ispijanje kuvanog vina i rakije pored toplog kamina, novogodišnji ukrasi i domaća hrana učiniće da se osećate kao da ste u selu iz zimske bajke.

Zimovanje u Srbiji neće razočarati baš nikoga, upravo zbog raznolikosti destinacija koje ona zimi nudi. Ipak, vrlo je važno pripremiti se na zimske uslove kako bi vaš odmor prošao bez ikakvih poteškoća. Do većine zimskih destinacija u Srbiji najlakše je, i najsigurnije, doći automobilom. Stoga je vrlo dobra ideja iznajmiti vozilo za izlet na koji idete, jer tako ćete biti sigurni da imate svu zimsku opremu i da je automobil spreman na zimske uslove na putu, te da će vas bez problema dovesti do odabrane planine, sela ili restorana.

Novogodišnji period je vreme kada možete da uživate u odmoru, dopustite da vas zimske radosti, idila zaleđene prirode i ukusna hrana u Srbiji očaraju u potpunosti!

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!