Kad kažemo slatkiš, svako od nas ima neki desert koji mu neizostavno padne na pamet. Za vas smo izdvojili recepte za 3 poslastice koje su mnogima na prvom mestu liste favorita.
ČOKOLADNA TORTA
POTREBNO JE
- ZA KORU: 140 g maslaca, 250 g šećera, 250 g brašna, 10 jaja, 50 g kakaoa
- ZA FIL: 200 g čokolade za kuvanje, 200 g šećera u prahu, 200 g maslaca
- ZA GLAZURU: 100 g čokolade za kuvanje, 50 g masla, kašika ruma
PRIPREMA
Maslac dobro umutite, dodajte šećer, kakao, jedno po jedno žumance i na kraju čvrst sneg od belanaca naizmenično s brašnom. Smesu sipajte u podmazan i prezlama posut okrugli kalup. Pecite oko 40 minuta na 190 stepeni. Za fil penasto umutite maslac i šećer, pa lagano umešajte prohlađenu rastopljenu čokoladu. Pečenu koru presecite na tri dela, svaki premažite filom i složite jedan na drugi. Rastopljenu čokoladu sastavite s maslacem i rumom i nafilujte tortu. Po želji je možete ukrasiti i pralinama uvijenim u rendanu čokoladu.
Izvor: Blic-Žena