Iako ih možda najčešće koristite za pripremu slatka i džema, od dunja možete da napravite i izvrsne slatkiše.
TART OD SIRA I DUNJA
POTREBNO JE
- ZA TESTO: 250 g oštrog brašna, 1 jaje, so, 2 kašike šećera u prahu, 150 g maslaca, 2 kašike mleka
- ZA FIL: 400 g neslanog sremskog sira, 200 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 2–3 dunje, 50 g maslaca, 2 kašike pekmeza od kajsija, 100 ml belog vina, kašičica cimeta
PRIPREMA
Od brašna, jajeta, malo soli, šećera u prahu, omekšalog maslaca i mleka umesite testo. Ostavite ga da stoji u frižideru jedan sat. Razvijte ga i njime obložite podmazani okrugli kalup za tart, pa dno probodite nekoliko puta viljuškom. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Slatku pavlaku i šećer dobro umutite i sastavite s neslanim sirom. Oljuštene dunje isecite na kriške i očistite od semenki. Stavite ih na zagrejani maslac, pospite šećerom i pustite da se malo karamelizuju. Prelijte vinom i dodajte cimet, pa kuvajte dok alkohol ne ispari. Na polupečeno testo rasporedite fil od sira, premažite pekmezom od kajsija, po njemu poređajte kriške dunja i prelijte sokom od kuvanja dunja. Vratite u rernu i pecite još 20 minuta.
Izvor: Blic-Žena