Iako ih možda najčešće koristite za pripremu slatka i džema, od dunja možete da napravite i izvrsne slatkiše.
LENJA PITA
POTREBNO JE
- ZA KORE: 200 g margarina, 150 g šećera, 2 žumanceta, 8 kašika mleka, 2 kašikesirćeta, 500 g brašna, kesica praška za pecivo
- ZA FIL: 600 g dunja, 300 g šećera, 2 belanceta, pola kašičice cimeta
PRIPREMA
Isečene dunje očistite od semenki i izrežite na kocke. Stavite dunje u sud, pospite šećerom, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte da malo omekšaju. Dodajte cimet, promešajte i ostavite da se ohladi, pa sastavite s penasto umućenim belancima. Sve sastojke za kore umešajte u testo, te ga podelite na dva nejednaka dela, a manji deo ostavite u frižider. Veći deo testa rastanjite i njime obložite okrugli ili četvrtasti podmazani kalup. Po njemu rasporedite pripremljene dunje i odozgo narendajte testo iz frižidera. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Izvor: Blic-Žena