Zbog prekomernog soljenja, kao i količine putera, nutricionisti ne smatraju kokice poželjnom namirnicom u našoj ishrani. Međutim, verovali ili ne, ukoliko ih jedete u prihvatljivim količinama (porcija od 6 šoljica) i ne prečesto, kokice mogu da budu koristan dodatak našoj ishrani.
Imaju antioksidantsko delovanje
Najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli, spojevi koji se suprostavljaju slobodnim radikalima i štite krvne sudove.
Bogate su vlaknima
Žžitarice i mekinje su bogat izvor vlakana, a kako kokica nastaje iz celovitog zrna kukuruza ne gubi njegove nutritivne vrednosti. Preporuke za dnevni unos vlakana su 20 – 35 grama po danu.
Niskokalorične su
Nezačinjene kokice imaju nisku kaloričnu vrednost. Broj kalorija zavisi do načina pripreme, te sami možete odlučiti hoćete li imati ‘najdijetalniju’ od svih mogućih grickalica ili nešto veći kalorijski zalogaj. Ukoliko nisu pripremljene na puteru imaju oko 90 kalorija po porciji.
Ne sadrže šećer
Zbog toga su idealne grickalice. Keks, čokolade i ostali slatkiši trenutno pružaju energiju, ali je ubrzo i spuštaju zbog čega bi ih trebalo izbegavati u slučaju kada treba nakratko da zavaramo želudac.
‘Upijaju’ alkohol
Tu sposobnost kokice imaju zbog visokog procenta vlakana. Smanjuje negativni uticaj alkohola na probavu, te su i zbog toga dobre.
Izvor: Lepota i zdravlje