Spolja hrskave, unutra sočne, pite i savijače sa sirom mnogima su omiljene. Pripremite ih po našim receptima, a uz prepoznatljiv ukus feta sira i vaš trud će se isplatiti.
GRČKA PITA
POTREBNO JE
ZA FIL 500 g fete, 3 manje tikvice, 2 struka praziluka, glavica crnog luka, 3 jajeta, 70 ml ulja, biber
ZA TESTO 900 g brašna, 2 čaše vode, 100 g margarina, so
PRIPREMA
Tikvice operite, isecite ih na tanje kolutove i posolite da puste vodu. Praziluk i luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa posolite i pobiberite, a zatim ohladite. Zamesite tvrđe testo i podelite ga na pola. Od svakog dela napravite po šest loptica testa. Razvucite svaku lopticu malo oklagijom. Tri razvučene loptice testa ređajte jednu preko druge, a između ih mažite margarinom. Od 12 loptica dobićete tako četiri kore. Svaku od četiri kore razvucite tako da bude veća od pleha u kome ćete peći pitu. U podmazan pleh stavite jednu koru od testa i malo je rukama naborajte. Umutite jaja i premažite koru. Fetu secite na tanje listiće i ređajte ih preko kore. Preko sira rasporedite tikvice i pomalo luka, pa stavite drugu koru i ponovite filovanje. Poslednju koru premažite sa malo ulja i umućenim jajima. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.
Izvor: Blic