Friday, November 22, 2024
HomeBlue90 godina Najlepših želja

90 godina Najlepših želja

Soko Štark  ove 2012. godine slavi pravi jubilej – 90 godina od nastanka svoje prve čokolade. Tim povodom, ova kompanija je otvorila vrata svog čokoladnog carstva za predstavnike medija koji su se upoznali sa nekim od tajni pravljenja čokolade stare skoro  jedan vek.

Priča o čuvenoj Štark čokoladi datira od 1922. godine kada je  Danijel S. Pesmažu, francuski oficir i povratnik sa Solunskog fronta, u Zemunu osnovao firmu  koja se bavila  uvozom čokoladnih proizvoda, čija je prva čokolada dobila ime ”Roda”. Pesmažuovu fabriku kasnije preuzima majstor Franja Vaja, Vrščanin mađarskog porekla, pod čijim vođstvom ona opstaje čak i u veoma teškim vremenima okupacije. Po završetku rata, fabrika je nacionalizovana i nazvana ”Nada Štark” u znak sećanja na ženu narodnog heroja, bombondžijsku radnicu iz Osijeka. Od tada, obzirom na svoju dugu i zanimljivu istoriju fabrika  ”Štark”  gaji vrednosti kojima je i zadobila nakolonost potrošača: tradicija, poverenje, nepormenjen kvalitet i širok asortiman proizvoda sa prepoznatljivim logoom koji nam mami osmeh na licu.

“Tajna neodoljivosti čokolade “Najlepše želje” je u tome da  se pravi isključivo od prirodnih sastojaka – kakaa, kakao butera, mleka i šećera. Prva faza u proizvodnji  je njihovo  pažljivo mešanje i homogenizacija, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjka za usitnjavanje do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje “Najlepšim željama” njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Sledi končiranje koje je ustvari  nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka “Najlepših želja” i njeno oplemenjivanje na visokoj  temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma “Najlepših želja”, čokolade koju najradije poklanjamo sebi ili nekome do koga nam je stalo”, objasnila je Kata Vučković, inženjer razvoja u fabrici Soko Štark.

Pažnja koja je uložena  u odabir sirovina i dalji razvoj, potvrđuje se kroz nagrade za kvalitet i tri godine za redom osvojen Šampionski pehar novosadskog sajma za celokupni čokoladni asortiman i posebne šampionske titule za ‘’Najlepše želje’’ mlečnu čokoladu i čokoladu sa povećanim sadržajem kakao delova. Pored standardne čokoladne “table” od 100 i 200 grama, dostupna je i u formi čokoladica i mini pakovanja.

Kako bi krajnji proizvod bio čokolada jedinstvenog ukusa, kompanija Soko Štark  konstantno unapređuje i investira u svoje pogone, pa je tako u poslednjih nekoliko godina ukupno uloženo preko 4,5 miliona evra u poboljšanje opreme za proizvodnju čokolade i automatizaciju pakovanja, a od momenta integracije u sistem Atlantic  Grupe planirana je dalja modernizaciju i proširenje pogona.

O kompaniji Soko Štark
Soko Štark” je od novembra 2010. godine u sastavu Atlantic Grupe, multinacionalne kompanije sa sedištem u Zagrebu koja u svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje. Atlantic Grupa je jedna od vodećih kompanija u regionalnoj industriji hrane i pića, koja je na tržištu Srbije prisutna s kompanijama Soko Štark, Grand kafa, Palanački kiseljak i Atlantic Brands. Kompanija u Srbiji zapošljava 1600 zaposlenih i ostvaruje 25 posto ukupnog prihoda.

Sinergija unutar velikog poslovnog sistema omogućila je Štarku otvaranje novih tržišta, jaču distribuciju, bolju pozicioniranost i plasman – što je osnov daljeg razvoja “Štarka” i Grupe u celini. Ulaganje u već renomirane brendove, među kojima neki imaju regionalni, pa čak i globalni potencijal, doprineće ostvarenju dodatne vrednosti i ambicioznih poslovnih planova.
Jedan od poslovnih ciljeva kompanije jeste i stalno tehnološko unapređenje i inoviranje asortimana u skladu sa savremenim trendovima u oblasti tehnologije i željama potrošača. Tako je samo  u prošloj godini Štark lansirao 34 nova proizvoda, što znači da je u odnosu na postojeći portfolio inovirana gotovo trećina proizvoda.

Iz fabrike svake godine, kao rezultat kontinuiranog ulaganja u kvalitet i razvoj , izlaze proizvodi čija je receptura i tehnološki proces proizvodnje takav da  su sačuvana hranljiva svojstva prirodnih sirovina. I danas kada sumiramo čitavu prošlu godinu s ponosom možemo da kažemo da je 2011. godina po postignutim rezultatuma bila  rekordna za Štark. Ostvaren je najveći  prihod u istoriji kompanije kada posmatramo vrednosnu prodaju ka tržištima.
Da li ste znali?

  • Kažu da čokolada može da stoji neotvorena do godinu dana, ali mi se pitamo ko bi izdržao toliko da je ne pojede! Crna čokolada, pod uslovom da je čuvana kako treba, može da preživi i 100 godina!
  • Da li ste znali da je na svakom putovanju u svemir čokolada bila jedna od obaveznih namirnica? Nimalo nas ne čudi ta činjenica, ako imamo u vidu da Amerikanci pojedu skoro pola od ukupnog broja konzumirane čokolade u svetu.
  • Kažu da takođe znamo da čokolada odlično radi kao ljubavni afrodizijak, zajedno sa jagodama ili nečim po vašem ukusu. A kada ljubavi više nema, čokolada je tu da vas oraspoloži.
  • Više od 7 milijardi dolara godišnje se troši na čokoladu! Možda je to zato što svi znaju da žene preferiraju čokoladu kao poklon, mnogo više od cveća!

Čokolada i zdravlje

  • Čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje i uspostavlja psihičku ravnotežu   jer aktivne materije iz kakaa podstiču lučenje serotonina, hormona sreće. Takođe, postoji teorija da čokolada usporava proces starenja.
  • Dokazano je da čokolada  štiti mozak i srce od infarkta i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
  • Aromatičan prah sadrži masnoće, ugljene hidrate i proteine, pa redovnim konzumiranjem snižava loš holesterol i krvni pritisak.
  • Čokolada sadrži mineral bakar koji podstiče razvoj vezivnog tkiva i blagotvorno deluje na nervni sistem. Bogata je i fosforom, magnezijumom, gvožđem i kalijumom kao i vitaminima iz grupe B, vitaminom E i beta karotenom.
  • Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa deluju na centralni nervni sistem i smanjuju apetit.

Zato, Želimo vam pravu čokoladu, Želimo vam nezaboravne ukuse, Želimo vam kvalitet koji traje 90 godina,

Želimo vam Najlepše želje, kad god poželite!

Zašto su Najlepše želje PRAVA čokolada?
Najlepše želje su specifične po tome što prolaze kroz celokupan proizvodni proces pravljenja čokoladne mase mešanjem visoko kvalitetnih sirovina kakao mase i kakako butera.
Od drugih proizvoda na tržištu se razlikuju po tome što se u njih uopšte ne dodaju biljne masnoće,već se prave isključivo od čistog, visoko kvalietnog kakao butera!
Zato za Najlepše želje kažemo da su PRAVA čokolada!
Figaro – slatkiš sa mirisom tradicije
Jedan od kurioziteta u Štarkovoj proizvodnji, jeste što i pored modernizacije procesa proizvodnje i ulaganja u nova postrojenja, u njoj i dalje postoji kutak u kome se čokolada pravi kao i pre 90 godina – ručno, sa puno ljubavi i pažnje. Zato se Figaro, čokoladni specijalitet sa bogatim lešnik filom može naći samo u ograničenim količinama i to u Štarkovim prodavnicama.
Najlepše želje – novi ukusi!
Najlepše želje su čokolada koja prati želju potrošača za novim ukusima, tako da danas najfiniju mlečnu čokoladu Najlepše želje imamo sa visokim sadrzajem mleka, punjenu mlečnim kremom, sa sitnim lešnikom, lešnikom i suvim grožđem (tuti fruti), celim lešnikom, nugatom, mlečnu čokoladu sa jagodom i jogurtom, sa kafom i mlečnu čokoladu sa keksom.
Poseban novitet jeste Najlepše želje Selection set koji  upravo izlazi na tržište i tokom uškršnjih praznika  će biti pravi znak pažnje dragim osobama. Čine ga 2 seta, jedan koji u svom pakovanju ima 2 mlečne čokolade: sa cimetom-suvim grožđem i sa karamelizovanim bademom i jednu crnu i drugi, koji u svom pakovanju sadrži 3 crne čokolade: crnu sa malinom, sa višnjom-keksom i sa narandžom.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja