Iako potiče iz krajeva Srednje i Južne Amerike, zbog svojih vrednih sastojaka ananas je opšteprihvaćen i na tlu Evrope.
Danas ga gaje u staklenicima, čak i tamo gde vlada hladna klima.
Ananas obiluje vitaminom C, a kaloričnost mu je izuzetno niska.
Ovaj niskokaloričan plod ima više od petnaest vrsta minerala, među kojima i magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, a izuzetno je bogat manganom. Od vitamina, poseduje i one iz B grupe.
Sadrži i enzim bromelin, koji je sličan pepsinu, odgovornom za varenje belančevina. Zato se posle težeg ručka ili večere sa mnogo mesa preporučuje upravo kolut, dva ananasa, radi boljeg varenja.
Ananas je zahvalan i za čišćenje organizma, razgrađivanje suvišnih masnoća i mršavljenje. Istovremeno, ublažava upale i deluje antivirusno i antibakterijski. Sveže isceđen sok pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača odbrambeni sistem organizma.
Pokazalo se i da ananas štiti organizam od pojave visokog pritiska i začepljenja krvnih sudova. Uklanja i višak vode iz tela, a dobra je zaštita od osteoporoze i lomova kostiju.
Izvor: B92