Mnogi od nas vole dobro da zasole hranu, ali preterana potrošnja soli je povezana s visokim krvnim pritiskom, bolestima srca, osteoporozom i moždanim udarom, pa su zato regulativna tela u mnogim zemljama nedavno preporučila proizvođačima hrane da postupno smanjuju udeo soli u svojim proizvodima
U Velikoj Britaniji, gde oko 18 miliona ljudi pati od visokog krvnog pritiska, preporuka o unosu soli se odnosi na čak 85 prehrambenih kategorija, među kojima su hleb, pecivo, gotovi obroci, sir, biskviti, testenina, suhomesnati proizvodi…
Koliko soli, zapravo, treba jesti?
Istraživanja pokazuju da ljudi u proseku troše dva ili tri puta više soli nego što im je potrebno. Na primeru Velike Britanije, ideja vodilja je smanjiti konzumaciju sa devet na najviše šest grama dnevno, s tim da bi ta brojka kod dece trebala da bude mnogo manja, u zavisnosti od njihovog doba. Tih šest grama bi stalo u otprilike jednu kašičicu. Međutim, nije reč samo o soli koju sami dodajemo u hranu, procenjuje se da na to ne otpada više od 30 odsto naše ukupne potrošnje soli, nego i u onoj koja se već nalazi u onome što jedemo.
A toga ima i više nego što biste na prvi pogled pomislili. Nije samo reč o očigledno slanim grickalicama, nego i o namirnicama kao što su pivo, paradajz-sos, hleb, pa i dijetalni napici, koji po pravilu sadrže natrijum, tj. ključni sastojak kuhinjske soli.
S druge strane, određeni broj naučnika veruje da je so neopravdano došla na zao glas, bez valjanih dokaza. Jedan od njihovih najjačih argumenata je i veliko međunarodno ispitivanje urađeno pre desetak godina koje nije uspelo da dokaže povezanost soli s povišenim krvnim pritiskom.
Jedino što se može zaključiti iz rezultata istraživanja u kojem je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ispitanika, praćenih u dugom vremenskom periodu, jeste da sa većom potrošnjom soli verovatno raste i opasnost da će osoba imati povišen krvni pritisak u starosti. Neki od tih naučnika smatraju da su samo neki ljudi osetljivi na so i da samo te osobe, kao i one sa srčanim problemima, bolestima jetre ili bubrega, moraju da paze na to koliko soli unose u organizam.
Rešite se viška soli
Mnogi ljudi čim sednu za sto, odmah uzmu slanik i sole jelo, a da ga prethodno nisu ni probali. Prvo probajte hranu! U zdravoj hrani ima tako divnih ukusa, ali kad dodamo naše ukuse i začine, tako ih prekrivamo. Ako dodajemo u hranu so, biber, šećer, čokoladu i slično, onda više ne osećamo pravi ukus zdrave hrane. Čulo ukusa ostaje uspavano i ne može više da uživa u svim tim ukusima. Zato, ako volite više soli u hrani, držite se ovih načela sledećih par nedelja.
Kada se oslobodite soli, počećete da uživate u pravim prirodnim ukusima hrane.
Bilo kako bilo, na izbegavanje visokog krvnog pritiska, i svih zdravstvenih problema koji zbog njega mogu da nastanu, utiče niz drugih faktora, kao što su konzumacija voća i povrća, redovna vežba, izbegavanje alkohola i drugo. Možete da smanjite unos soli, ali to samo po sebi neće imati uticaja na vaše zdravlje, jer uvek je bitno i sve drugo, odnosno celokupne prehrambene i životne navike.