Friday, November 22, 2024
HomeGreenBlagotvorna bundeva

Blagotvorna bundeva

Ako želite da uživate u dobrom ukusu i da svom telu obezbedite dovoljno minerala i vitamina, bundeva je pravi izbor. Od lečenje akni, reumatskih bolesti do preventivnog delovanja na rak kože, ova namirnica blagotvorno deluje na svaki deo našeg organizma.
– Bundeva treba da bude sastavni deo ishrane i dece i odraslih. Bogata je ugljenim hidratima, mastima, belančevinama, dijetalnim vlaknima, mineralnim sastojcima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, provitaminom A, vitaminima E, B grupe i vitaminom C, kao i pektinom i celulozom – kaže Milka Raičević, nutricionista.
Bundeva je najbolje da se koristi u sirovom stanju, u obliku soka ili kaše. Bundevu treba kuvati na pari jer time ne gubi svoja lekovita svojstva. Ova namirnica preporučuje se svima, zbog niskog glikemijskog indeksa dozvoljena je i dijabetičarima. Kada se dobar ukus ostavi po strani, slede sva korisna dejstva bundeve. Predstvaljamo vam šta se sve dešava u telu kada pojedemo ovu ukusnu poslaticu.
1) PRIJA KOŽI

  • Vitamin E iz bundeve čuvar je mladosti, zdrave kože i blistavog tena. Leči ekceme kod male dece, ojede nakon ujeda komaraca, ali i akne i bubuljice kod tinejdžera. Preporučuju se osvežavajuće i hranljive maske za lice napravljene od bundeve – savetuje nutricionista.

2) OBAVEZNA U ISHRANI DECE

  • Bundeva sadrži kalijum koji je neophodan za normalan rad srca, dok su fosfor i kalcijum ključni za izgradnju kostiju i zuba. Uz to, gvožđe iz bundeve povoljno deluje na krvnu sliku i štiti dete od anemije.

3) NERVNI SISTEM

  • Vitamini B grupe daju nam energiju i deluju umirujuće na naš nervni sistem. Posebno je važno to što triptofan u bundevi osobama svih uzrasta obezbeđuje zdrav san, ujedno sprečavaju alergije i infekcije. Zbog kalijuma i cinka štiti od slobodnih radikala.

4) LEKOVITE SEMENKE

  • Semenke bundeve imaju dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od njenog ploda, njihova upotreba treba da bude dozirana. Preporučuje se jedna kafena kašičica dnevno, dok je osobama sa povišenim holesterolom dozvoljena i jedna supena kašika semenki na dan.

 
Izvor: Blic-ŽEna

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja