Za sve ljubitelje čokolade, prenosimo recepte za izvanredne poslastice iz knjige “Čokoladni snovi” koje brzo i lako spremaju.
ROLAT OD TRI VRSTE ČOKOLADE
POTREBNO JE
- ZA PATIŠPANJ: 125 g maslaca, kašičica ekstrakta vanile, 100 g šećera, 2 jajeta, 125 g brašna, prašak za pecivo, 90 ml mleka
- ZA ČOKOLADNI FIL: 125 g maslaca, 2 kašike šećera u prahu, 90 g tamne čokolade, 250 ml slatke pavlake
- ZA KREM OD MLEČNE ČOKOLADE: 200 g mlečne čokolade, 125 g maslaca, 2 kašike šećera, 2 jajeta, 250 ml slatke pavlake, kašika ruma, 6 kašičica želatina rastvorenog u dve kašike vrele vode
- ZA GLAZURU OD BELE ČOKOLADE: 250 g bele čokolade, 100 maslaca
PRIPREMA
Za patišpanj umutite maslac i ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete krem. Dodajte redom i jaja, brašno i mleko. Masu prebacite u podmazan kalup za mesnu veknu i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Ostavite u kalupu još pet minuta, pa stavite na rešetku da se ohladi. Za fil umutite maslac i šećer u prahu, pa dodajte čokoladu i pavlaku. Ostavite na hladnom.
Za krem mlečnu čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri i mešajte dok se masa ne sjedini. Ostavite da se ohladi. U činiju stavite šećer i jaja, i mutite dok ne dobijete gustu kremastu smesu. Dodajte čokoladnu masu, pavlaku, rum i otopljeni želatin.
Patišpanj isecite horizontalno na tri dela. Dva dela namažite čokoladnim filom, i jedan od njih postavite u kalup za mesnu veknu obložen folijom. Na fil nanesite polovinu krema i ostavite da se hladi. Stavite drugi sloj patišpanja s filom. Nanesite ostatak krema i ostavite da se hladi dok se ne stegne. Zatim preostali patišpanj položite preko krema.
Napravite glazuru od navedenih sastojaka i premažite kolač glazurom.
Izvor: Blic-Žena