Čak i ako niste ljubitelj ovog voća zbog svog gorkog i specifičnog ukusa, na grejprut se valja navići. Predstavljamo vam četiri razloga zašto je dobro da u svoj meni uvrstite i ovo voće.
Čuva srce
Verovatno ne biste ni pomislili da ova voćka može da utiče na dobrobit vašeg srca. Ako svaki dan jedemo jedan grejpfrut, “loš” LDL holesterol ćete smanjiti za 15,5 odsto, a triglicerid za čak 27 odsto, podaci su brojnih istraživanja. Grejpfrut crvene boje jeposebno zdrav jer ima još veću količinu antioksidanata. Ipak, imajte na umu da može da poveća delovanje nekih lekova – ukoliko ih pijete konsultujte se s lekarom.
Uklanja tamne mrlje na koži
Ovaj citrus uklanja tamne mrlje na kolenima i laktovima. Grejpfrut je pun vitamina C, kao i blage kiseline koja pomaže da tamne mrlje na koži izblede, jer redukuje preteranu proizvodnju pigmenta kože. Prepolovite jedan grejpfrut, izmešajte njegov sok i kašičicu šećera. te istrljajte kožu. Grejpfrut nemojte koristiti za negu lica jer može da iritira kožu.
Ubrzava metabolizam
Jedete li grejpfrut, lakše ćete mršaviti! Ljudi koji pojedu pola grejpfruta pre svakog obroka, izgube u proseku oko 1,5 kg tokom 3 meseca. Sastojci ovog voća pomažu u sagorevanju masnoća i stabilizaciji šećera u krvi, dakle prirodno suzbija apetit.
Elastičnost kože
Grejpfrut pomaže elastičnosti kože. Bogat je vitaminom C, a on je neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladalački izgled kože. Mnogi dermatolozi, stoga, preporučuju da se jede jedan grejpfrut dnevno.
Izvor: Lepota i zdravlje