Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica. Osim ove bordo, koja je najzastupljenija na našem tržištu, postoje i bela i žuta cvekla, ali i sorta koja ima crvene i bele koncentrične krugove. Takođe, jedna podvrsta cvekle se jede kao zeleniš, jer su njeni listovi hranljiviji od korena.
Cvekla može da se bari i peče, ali je najzdravija sirova. U tom slučaju, potrebno da je dobro operete i oljuštite, a ukoliko je termički obrađujete ne morate da je ljuštite, ali nikako nemojte predugo da je kuvate ili pečete kako ne biste uništili sve dobre nutrijente u cvekli.
Kada je kupujete obratite pažnju na veličinu – manji plodovi su ukusniji od krupnih, ne bi trebalo da imaju ispucalu koru, da deluju smežurano i sivo. Njeni listovi moraju biti zeleni, nikako uveli i meki.
U frižideru cvekla može da stoji do tri nedelje, a obarena i začinjena i duže.
Cvekla je odličan izvor folne kiseline, vitamina B, A i C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma.
Nedavna istraživanja pokazala su da je crveni koren cvekle efikasan koliko i kofein, kad treba da nas razbudi. Stoga napravite sok od cvekle kada vam treba snaga.
Cvekla je slatka isto koliko i ananas, pa možete i da se zasladite kada vam „padne šećer“.