Da li zaobilazite deo sa smrznutom hranom zato što mislite da je zamrznuto voće i povrće inferiorno u poređenju sa svežim? Istraživači iz Velike Britanije međutim, tvrde da je zamrznuti proizvod podjednako kvalitetan kao i svež, a u pojedinim slučajevima sadrži i više nutrijenata.
Dve nezavisne studije koje su sproveli Univerzitet u Česteru i Leatherhead Food Research otkrile su da u 66 odsto slučajeva smrznuto voće i povrće sadrži više antioksidanasa kao što su vitamin C, polifenoli i beta-karoten nego sveže povrće koje je bilo u frižideru tri dana.
Ne samo da antioksidansi pomažu našem imunom sistemu da ostane zdrav, već pojedine studije smatraju da oni pomažu u borbi protiv bolesti srca i raka.
Dr Rejčel Brč, koja je učestvovala u jednoj studiji, tvrdi da rezultati pokazuju da se smrznuto povrće može bez ikakvih problema porediti sa svežim.
„Moramo da se odreknemo mišljenja da je sveža hrana uvek bolji izbor u poređenju sa zamrznutom“, smatra Brčova.
Sa ovim mišljenjem se slaže Mataša Marej iz Asocijacije nutricionista Australije – „Pojedino sveže voće i povrće provede dane pa čak i nedelje u putu. Tokom tog perioda ono gubi pojedina svojstva. Smrznuto voće i povrće se zamrzava malo posle žetve i to zatvara sve hranjive materije u njima“.
Tokom sezone, voće i povrće koje je ubrano na farmi blizu mesta gde se prodaje je najbolji izbor, ali to nije opcija za najveći broj ljudi tako da je smrznuto povrće i voće odlična alternativa.
Bez obzira na to da li su namirnice sveže ili zamrznute, izuzetno je važno zapamtiti da je način na koji ih spremamo ključan za zadržavanje nutrijenata, dodaje Marejeva.
Ovo je smrznuto voće i povrće koje se najbolje pokazalo:
Brokoli
Smrznuti brokoli je imao više vitamina C i luteina i četiri puta više beta-karotena, dok je sveži imao više polifenola.
Šargarepe
Smrznute šargarepe imale su skoro tri puta više luteina, duplo više beta-karotena i više vitamina C i polifenola od svežih.
Borovnice
Smrznute borovnice imale su više vitamina C, polifenola dok su sveže imale više luteina i beta-karotena.
Grašak
Nije zabeležena nikakva razlika između svežeg i zamrznutog graška.