Jedno istraživanje pokazalo je da većina ljudi ne zna odakle potiče najpoznatija hrana, iako je 70 odsto ispitanih bilo ubeđeno da dobro poznaje svetsku kuhinju.
Tri četvrtine od 1003 ispitanika pogrešno je verovalo da se čili prvi put jeo u Meksiku (tačan odgovor je SAD), dok je samo 10 odsto znalo tačan odgovor na pitanje odakle potiče čizkejk (kolač sa sirom) – iz stare Grčke. Vuster sos je nastao u Bengalu a ne u zapadnoj Engleskoj (što bi mu naziv nagoveštavao), dok je samo 11 odsto pogodilo da je domovina pomfrita – Belgija. Manje od pet odsto je znalo da pasta tj. testenine dolaze iz Kine.
Top 10 „zbunjujućih” jela:
- Vuster sos; poreklo: Bengal
- Pasta; poreklo: Kina
- Lazanje; poreklo: Grčka
- Vindalu (indijski kari); poreklo: Portugal
- Čili; poreklo: SAD
- Hleb s lukom; poreklo: SAD i Azija
- Čap sui; poreklo: SAD
- Čizkejk; poreklo: antička Grčka
- Pomfrit; poreklo: Belgija
- Fahita; poreklo: Teksas
Izvor: Blic