Uprkos upozorenjima lekara, u Srbiji se tradicionalno koristi mnogo soli u ishrani. U proseku, na tanjiru prosečnog stanovnika Srbije nađe se 12 do 16 grama, iako je preporučeno svega šest.
Ipak, Srbija nije prva zemlja u svetu po potrošnji soli. Neslavni rekord drže Amerikanci koji unesu čak 33 grama dnevno.
Previše soli podiže krvni pritisak, a to je jedan od najvećih faktora rizika za srčani i moždani udar.
Najveći izvori soli u našoj ishrani su gotovi konzervirani obroci, pica, supe, čizburgeri, sendviči, sirevi, testenine, jela od mesa, naročito mesnih prerađevina i grickalice.
Porcija takve hrane sadrži gotovo polovinu naših dnevnih potreba za natrijum hloridom.
Kako da smanjite unos soli?
Smanjivanje unosa soli nije jednostavan zadatak, zato što se ona krije u većini namirnica. Međtim, generalno treba izbegavati sve prehrambene prerađevine.
Obavezno proveravajte deklaracije i količinu soli u svim proizvodima i povećajte unos svežeg voća i povrća. Smanjivanje unosa soli može sniziti krvni pritisak i rizik od dobijanja srčanih oboljenja i s njima povezane smrti.
Naravno, nipošto je nemojte u potpunosti isključivati iz ishrane, jer je u umerenim količinama veoma važna za pravilno funkcionisanje organizma.