Priča o čuvenoj “Štark” čokoladi datira od 1922. godine kada je Danijel S. Pesmažu, francuski oficir i povratnik sa Solunskog fronta, u Zemunu osnovao firmu koja se bavila uvozom čokoladnih proizvoda, čija je prva čokolada dobila ime ”Roda”. Pesmažuovu fabriku kasnije preuzima majstor Franja Vaja, Vrščanin maðarskog porekla, pod čijim voðstvom ona opstaje čak i u veoma teškim vremenima okupacije. Po završetku rata, fabrika je nacionalizovana i nazvana ”Nada Štark” u znak sećanja na ženu narodnog heroja, bonbondžijsku radnicu iz Osijeka. Od tada, obzirom na svoju dugu i zanimljivu istoriju fabrika ”Štark” gaji vrednosti kojima je i zadobila nakolonost potrošača: tradicija, poverenje, nepormenjen kvalitet i širok asortiman proizvoda sa prepoznatljivim logoom koji nam mami osmeh na licu.
»Tajna neodoljivosti čokolade “Najlepše želje” je u tome da se pravi isključivo od prirodnih sastojaka – kakaa, kakao butera, mleka i šećera. Prva faza u proizvodnji je njihovo pažljivo mešanje i homogenizacija, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjka za usitnjavanje do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje “Najlepšim željama” njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Sledi končiranje koje je ustvari nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka “Najlepših želja” i njeno oplemenjivanje na visokoj temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma “Najlepših želja”, čokolade koju najradije poklanjamo sebi ili nekome do koga nam je stalo«, objasnila je Kata Vučković, inženjer razvoja u fabrici Soko Štark.
Pažnja koja je uložena u odabir sirovina i dalji razvoj, potvrðuje se kroz nagrade za kvalitet i tri godine za redom osvojen Šampionski pehar novosadskog sajma za celokupni čokoladni asortiman i posebne šampionske titule za ‘’Najlepše želje’’ mlečnu čokoladu i čokoladu sa povećanim sadržajem kakao delova. Pored standardne čokoladne “table” od 100 i 200 grama, dostupna je i u formi čokoladica i mini pakovanja.
Kako bi krajnji proizvod bio čokolada jedinstvenog ukusa, kompanija “Soko Štark” konstantno unapreðuje i investira u svoje pogone, pa je tako u poslednjih nekoliko godina ukupno uloženo preko 4,5 miliona evra u poboljšanje opreme za proizvodnju čokolade i automatizaciju pakovanja, a od momenta integracije u sistem “Atlantic Grupe” planirana je dalja modernizaciju i proširenje pogona.
O kompaniji Soko Štark
“Soko Štark” je od novembra 2010. godine u sastavu “Atlantic Grupe”, multinacionalne kompanije sa sedištem u Zagrebu koja u svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje. “Atlantic Grupa” je jedna od vodećih kompanija u regionalnoj industriji hrane i pića, koja je na tržištu Srbije prisutna s kompanijama “Soko Štark”, “Grand kafa”, “Palanački kiseljak” i “Atlantic Brands”. Kompanija u Srbiji zapošljava 1600 zaposlenih i ostvaruje 25 posto ukupnog prihoda.
Sinergija unutar velikog poslovnog sistema omogućila je “Štarku” otvaranje novih tržišta, jaču distribuciju, bolju pozicioniranost i plasman – što je osnov daljeg razvoja “Štarka” i Grupe u celini. Ulaganje u već renomirane brendove, meðu kojima neki imaju regionalni, pa čak i globalni potencijal, doprineće ostvarenju dodatne vrednosti i ambicioznih poslovnih planova.
Jedan od poslovnih ciljeva kompanije jeste i stalno tehnološko unapreðenje i inoviranje asortimana u skladu sa savremenim trendovima u oblasti tehnologije i željama potrošača. Tako je samo u prošloj godini “Štark” lansirao 34 nova proizvoda, što znači da je u odnosu na postojeći portfolio inovirana gotovo trećina proizvoda.
Iz fabrike svake godine, kao rezultat kontinuiranog ulaganja u kvalitet i razvoj , izlaze proizvodi čija je receptura i tehnološki proces proizvodnje takav da su sačuvana hranljiva svojstva prirodnih sirovina. I danas kada sumiramo čitavu prošlu godinu s ponosom možemo da kažemo da je 2011. godina po postignutim rezultatuma bila rekordna za “Štark”. Ostvaren je najveći prihod u istoriji kompanije kada posmatramo vrednosnu prodaju ka tržištima.
Da li ste znali?
• Kažu da čokolada može da stoji neotvorena do godinu dana, ali mi se pitamo ko bi izdržao toliko da je ne pojede! Crna čokolada, pod uslovom da je čuvana kako treba, može da preživi i 100 godina!
• Da li ste znali da je na svakom putovanju u svemir čokolada bila jedna od obaveznih namirnica? Nimalo nas ne čudi ta činjenica, ako imamo u vidu da Amerikanci pojedu skoro pola od ukupnog broja konzumirane čokolade u svetu.
• Kažu da takoðe znamo da čokolada odlično deluje kao ljubavni afrodizijak, zajedno sa jagodama ili nekim drugim dodatkom po vašem ukusu. A kada ljubavi više nema, čokolada je tu da vas oraspoloži.
• Više od 7 milijardi dolara godišnje se troši na čokoladu! Možda je to zato što svi znaju da žene preferiraju čokoladu kao poklon, mnogo više od cveća!
Čokolada i zdravlje
• Čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje i uspostavlja psihičku ravnotežu jer aktivne materije iz kakaa podstiču lučenje serotonina, hormona sreće. Takoðe, postoji teorija da čokolada usporava proces starenja.
• Dokazano je da čokolada štiti mozak i srce od infarkta i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
• Aromatičan prah sadrži masnoće, ugljene hidrate i proteine, pa redovnim konzumiranjem snižava loš holesterol i krvni pritisak.
• Čokolada sadrži mineral bakar koji podstiče razvoj vezivnog tkiva i blagotvorno deluje na nervni sistem. Bogata je i fosforom, magnezijumom, gvožðem i kalijumom kao i vitaminima iz grupe B, vitaminom E i beta karotenom.
• Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa deluju na centralni nervni sistem i smanjuju apetit.
Zašto su “Najlepše želje” PRAVA čokolada?
“Najlepše želje” su specifične po tome što prolaze kroz celokupan proizvodni proces pravljenja čokoladne mase mešanjem visoko kvalitetnih sirovina kakao mase i kakako butera.
Od drugih proizvoda na tržištu se razlikuju po tome što se u njih uopšte ne dodaju biljne masnoće,već se prave isključivo od čistog, visoko kvalietnog kakao butera!
Zato za “Najlepše želje” kažemo da su PRAVA čokolada!
“Najlepše želje” – novi ukusi!
“Najlepše želje” su čokolada koja prati želju potrošača za novim ukusima, tako da danas najfiniju mlečnu čokoladu “Najlepše želje” imamo sa visokim sadrzajem mleka, punjenu mlečnim kremom, sa sitnim lešnikom, lešnikom i suvim grožðem (tuti fruti), celim lešnikom, nugatom, mlečnu čokoladu sa jagodom i jogurtom, sa kafom i mlečnu čokoladu sa keksom.
Poseban novitet jeste “Najlepše želje Selection” set, idealan poklon u znak pažnje dragim osobama. Čine ga 2 seta, jedan koji u svom pakovanju ima 2 mlečne čokolade: sa cimetom – suvim grožðem i sa karamelizovanim bademom i jednu crnu i drugi, koji u svom pakovanju sadrži 3 crne čokolade: crnu sa malinom, sa višnjom-keksom i sa narandžom.
Zato,
Želimo vam pravu čokoladu,
Želimo vam nezaboravne ukuse,
Želimo vam kvalitet koji traje 90 godina,
Želimo vam Najlepše želje, kad god poželite!