Američki naučnici istraživali su uticaj unosa zaslađivača i šećera na pojavu osećaja zadovoljstva u organizmu i to na miševima na kojima su praćene reakcije u mozgu.
Naučnici su pri tome uočili da se biranjem između šećera i zaslađivača utiče na signalne puteve u mozgu, pri čemu unos zaslađivača snižava nivo dopamina – neurotransmitera odgovornog za stvaranje osećaja zadovoljstva (nagrade). Studija, objavljena u stručnom časopisu “The Journal of Physiology”, ukazuje da nizak nivo dopamina povećava želju za slatkim, čime se zatvara začarani krug.
Rezultati studije takođe ukazuju da osobe koje kontinuirano prilikom osećaja gladi uzimaju slatkiše imaju veći rizik od toga da će uzimati visokokaloričnu hranu u budućnosti da bi ublažili potrebu za osećajem zadovoljstva. Autori studije ističu da potencijalno rešenje leži u konzumiranju namirnica koje sadrže zaslađivače i manje količine šećera, a koje su pritom i dalje niskokalorične.
Izvor: B92