Ukoliko preskačete jutarnji obrok, na umu bi trebalo da imate sledeće…
Kako stručnjaci objašnjavaju, postoji namanje tri fenomenalna razloga da dan započnete ukusnim i hranljivim obrokom umesto jakom kafom i žurbom.
POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE I DAJE ENERGIJU
Zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini, tripofanu, koji unosimo hranom bogatom ugljenim hidratima, naše raspoloženje se može znatno popraviti nakon obroka. Serotonin, hormon sreće, nalazi se čokoladi i raznim prelivima, a omega-3 masne kiseline koje preventivno deluju protiv depresije, glavni su sastojak ribe i njenih proizvoda. Možda niste svakodnevno u mogućnosti da doručkujete ribu, ali kroasan sa čokoladom će vam obezbediti malo energije i popraviti raspoloženje.
POZITIVNO UTIČE NA KONCENTRACIJU
Pravilnim odabirom hrane za doručak, posebno zdravog voća i povrća, pozitivno ćete uticati na koncentraciju, pamćenje i raspoloženje. Među namirnice koje najefikasnije hrane mozak, spada bobičasto voće, citrusi, zeleno lisnato povrće i luk. Ova informacija može biti dragocena za početak navikavanja na doručak, pa tako u početku umesto omleta možete pojesti šaku borovnica ili napraviti laganu salatu koja će vam dati energiju i potencijalno otvoriti apetit.
PODSTIČE PRAVILNO FUNKCIONISANJE ORGANIZMA
Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebne su mu hranljive materije, koje od ranog jutra možete obezbediti doručkom. Ako se osećate umorno, pospano i dekoncentrisano, zapitajte se da li je mogući uzrok preskakanje obroka. Izbegavati hranu ujutru je veoma iscrpljujuće za organizam, koliko god da je odmoran, smatraju naučnici. Razlog leži u tome što nam je hrana potrebna svaki dan i telo prirodno „očekuje“ da od samog buđenja bude uhranjeno i time spremno za predstojeće obaveze.