Iako cena hrane raste iz dana u dan, i sve je više porodica koje ne mogu da priušte sve namirnice koje su im neophodne, istraživanja pokazuju da veliki procenat hrane koju kupimo završi u smeću.
Najnovije istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama otkrilo je da prosečna porodica baci oko 40 odsto hrane koju kupi i potroši preko 2.200 dolara godišnje na hranu koju nikada ne pojedu.
Ukupno, na godišnjem nivou baci se hrana u vrednosti od 165 milijardi dolara. U izveštaju ovog istraživanja navodi se i da kada bi se taj broj smanjio za samo 15 odsto, tom cifrom moglo bi da se nahrani više od 25 miliona ljudi.
Istraživači upozoravaju da je šteta još veća jer se toliko novca i energije ulaže u organsku i održivu proizvodnju hrane, koju na kraju niko ne pojede. Određena količina hrane ne uspe ni da stigne u nečiji dom, jer gomila voća i povrća istrune u velikim supermarketima i prodavnicama koje nude velike količine raznovrsnih proizvoda. Neke vrste moguće je preraditi za dobijanje, na primer, sokova, ali je većinu njih posle nekog vremena nemoguće upotrebiti.
Danas se konzumira 50 odsto više hrane od količine koja nam je bila potrebna pre samo 40 godina.
Stručnjaci su savetovali stanovništvo da kupuju pametno i da pažljivo isplaniraju svaki odlazak u prodavnicu da bi kupili samo ono što im je potrebno, ali i da kuvaju pametno i u količini koja im je dovoljna. Savetuje se da svaku namirnicu ili obrok koji mogu, zamrznu u zamrzivaču kako bi mogao i kasnije da se pojede, a da u restoranima ne naručuju prevelike porcije, jer će ono što ne pojedu završiti u smeću.
Izvor: Lepota i zdravlje