Nema ništa lepše nego nekom jelu dodati neku začinsku biljku koju ste kupili na pijaci ili čak ubrali u prirodi. Osim što daju lepu aromu jelu, ove biljke su i lekovite.
Ukoliko nemate sveže biljke, možete da ih koristite u ishrani i u obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od proverenih dobavljača i naravno, oprezno dozirajte. Ako eterična ulja konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno da unesete u organizam najviše tri kapi – svih eteričnih ulja – po obroku. Dodajte ih jelu tek pred posluživanje.
- BOSILJAK: Bosiljak je dobar za probavu. Odličan je uz salate, supe i testenine.
- KADULJA: Kadulja smanjuje znojenje, nalete topline, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo. Najbolje se slaže uz supe, jela iz rerne i u nekim sosovima.
- RUZMARIN: Ruzmarin smatraju i prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i jača probavu. Odličan je u varivima, supama, a lepu aromu daje i pečenjima.
- KAPAR: Kapar smiruje gasove i nadutost. Najbolji je u supama, sosovima i prelivima.
- KORIJANDER: Korijander je efikasan kod mokraćnih infekcija , a daje aromu povrću i supama.
- PERŠUN: Peršun osvežava dah. Snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom i neizostavan je začin u supama i čorbama.
- BELI LUK: Beli luk je prirodni antibiotik. Dobro se slaže sa svim jelima, prija uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.
Izvor: Blic-Žena