Kiselina koja je najčešće simptom želudačnog refluksa, odnosno povratka želudačne kiseline iz želuca u jednjak može se izbeći pametnijim izborom namirnica. Pogledajte šta bi zapravo trebalo da jedete.
– Ljuta i kisela hrana pojačava lučenje želudačne kiseline. Takođe na nju utiču i citrusi, acitrusi, paradajz, beli luk i začinjena hrana. Izbegavajte alkohol i gazirana pića – savetuje nutricionista Jasna Anđelković.
U knjizi “Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure” dva lekara Džejmi Kaufman i Džordan Stern, kao i kuvar Mark Bauer objašnjavaju kako da jedete dobro, a istovremeno smanjite kiselinu i nadimanje.
- Zobena kaša: Ovo je jedan od najboljih doručaka ili obroka u bilo koje doba dana. Čini nas sitim, a ne izaziva kiselinu.
- Đumbir: Ako ga uzimate u umerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje kiseline.
- Aloe vera: Aloe vera poznata je kao prirodno sredstvo koje uspešno suzbija vraćanje kiseline iz želuca.
- Salate: Uz obroke uvek jedite salatu. Paradajz i beli luk ovom slučaju nisu poželjni, baš kao ni sir.
- Banane: Banane su odličan međuobrok, imaju pH 5,6 i u njima mogu da uživaju i oni koje muči kiselina u želucu.
- Piletina: Kuvana i pečena, ali ne i pržena u ulju. I obavezno uklonite kožicu koja je previše masna.
- Povrće: Karfiol, tikvice, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju kiselinu.
- Peršun: Peršun se već hiljadu godina koristi za probavne smetnje. S razlogom.
- Pirinač: Kus-kus i pirinač (posebno smeđi) odlično suzbijaju kiselinu. Složeni ugljeni hidrati su dobar izbor.
Izvor: Blic-Žena