Ako sebe smatrate gurmanom i teško pronalazite razloge zbog kojih bi trebalo da preskočite desert, evo jednog podsetnika koji će biti od koristi. Istraživači su otkrili da ljudi jedu mnogo manje, ako im neko predoči koliko je fizičke aktivnosti potrebno, da bi se sagorele kalorije unete određenim obrokom.
S druge strane, ako su im pruženi “suvoparni” nutricionistički podaci, oni ređe biraju manje kalorične obroke. Štaviše, njihov kalorijski unos je vrlo sličan onom kada ne dobiju informaciju o obroku koji jedu.

Vođa istraživanja Ešli Džejms sa Hrišćanskog univerziteta u Teksasu kaže: “Energična šetnja je nešto što svako može da zamisli i zato smo je naveli kao primer za potrošnju kalorija. svi meniji imali su iste opcije – hamburgere, sendviče s piletinom, salate, pomfrit, deserte, gazirana pića i vodu”. Prema “dogovoru o odgovornosti” američke vlade, 48 restorana među kojima su i McDonald’s, Subway i Pret A Manger, složilo se da na proizvodima istakne kalorijsku vrednost.
Novo istraživanje moglo bi da dovede do toga da se osim te informacije na pakovanjima nađu i podaci o potrošnji energetske vrednosti obroka.
Izvor: B92









