Otkrivamo vam šest trikova koji će vam olakšati odabir lubenice i omogućiti potpuno uživanje u ovom letnjem povrću.
LEPOTA JE VAŽNA
Tražite čvrstu, simetričnu lubenicu bez posekotina ili mekih delova na kori. Bilo kakva oštećenja mogu oštetiti i unutrašnjost, a nepravilnosti otkrivaju da tokom rasta možda nije dobila dovoljno vode ili bila na suncu.
PODIGNITE JE
U zreloj lubenici je čak 92 procenta vode i oko šest procenata šećera. To znači da bi u vodi trebalo da plutaju tek delićem iznad površine.
Pretpostavljamo da u kupovinu ne nosite lavor u kome biste mogli da izvedete ovaj eksperiment, pa je najbolje da lubenicu podignete.
Trebalo bi da bude teška za svoju veličinu.
POTRAŽITE DONJI DEO LUBENICE
Donji deo lubenice bi trebalo da bude žučkast. To je mesto na kojem je ležala na tlu, dok je sazrevala na suncu. Što je mesto tamnije, to bolje. Ako je bledo ili ga uopšte nema znači da je lubenica prerano ubrana.
BOJA
Savršena, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Ako je sjajna, dobre su šanse da će biti manje slatka
KUCKANJE
Člancima lagano lupnite po kori. Zrela lubenica više “zvuči” kao tenor nego kao bas.
ŠTA AKO JE VEĆ PREREZANA?
Onda je zadatak utoliko lakši. Tražite lubenicu sa što više smeđih, a što manje belih semenki. Meso je tamno crveno, ali i dalje sočno.
Ako se odvaja od sjemenki i izgleda pomalo zrnato, znači da se već suši.