Friday, November 22, 2024
HomeGreenKoja hrana izaziva glavobolju?

Koja hrana izaziva glavobolju?

Glavobolja je bolest koja pogađa najveći deo populacije, barem u određenom periodu života. Može biti simptom različitih bolesti, može imati desetine uzroka a nekada ne mora postojati uzrok za glavobolju.
Prema procenama stručnjaka 10-15% populacije pati od čestih migrena. Najčešće su to žene, čak 40%. Glavobolju može uzrokovati mnogo toga. Od nedostatka sna do promene vremena a svaka osoba ima jedinstvene “okidače” za glavobolju. Istraživači su sada pronašli dokaz da hrana kao što su orasi, pasulj ili sir mogu biti uzrok teških i bolnih glavobolja za neke ljude, piše Wall Street Journail.
Razlog za to je supstanca tiramin. Tiramin je derivat aminokiseline tirozin. Nakon dužeg vremena, tirozin u nekim namirnicama, kao što su jaja, meso i sir, bakterije pretvore u tiramin. Isti proces događa se i u probavnom sistemu kada je probava usporena. Sirevi kao što su čedar, bri i provolone, krastavci, kikiriki, brazilski orasi, avokadi, banane imaju u sebi tiramin.
Ipak, predviđati kada će određena hrana izazvati glavobolju je problematično: „Hrana koja u danu kada je osoba malo spavala izazove jaku glavobolju ne mora uopšte da utiče na nastanak bola nekog drugog dana“ kažu lekari.
Interval između konzumiranja hrane koja predstavlja „okidač“ i početka glavobolje može biti 48 sati.

  • Savet broj 1: kada vas zaboli glava popijte na iskap dve čaše vode sobne temperature
  • Savet broj 2: kada se probudite, pre kafe, popijte čašu vode. Pored toga što su šanse za glavobolju manje, takođe su manje i za šlog i infarkt koji se najčešće dešavaju u jutarnjim satima kada nam je krv prirodno gušća.

 
Izvor: B82

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja