Kada govorimo o mesu u ishrani, nova studija pokazala je kako su potrošači izloženi najvećem riziku od zaraze i bolesti ukoliko konzumiraju piletinu i mlevenu junetinu. Ovaj podatak dolazi iz saopštenja Centra za javnost u interesu javnosti koji je napravio listu mesnatih proizvoda, prema riziku od dobijanja teških oboljenja tokom konzumiranja tih vrsta mesa.

Mlevena junetina našla se na drugom mestu, a povezana je sa 336 epidemija i 3.801 slučajem zaraze u istom periodu u SAD. Od drugih visokorizičnih mesa na listi se nalazi i ćuretina koja je u tom periodu bila odgovorna za 130 zaraznih epidemija. Svinjetina i pečena junetina zauzele su mesto srednje rizičnih mesa, dok su šunka i kobasice niskorizične mesne grupe povezane sa 34 do 57 epidemija u istom periodu.
Ključ sigurnosti kod pripreme mesa jeste izbegavanje iste radne površine za pripremu raznih vrsta hrane kao i poznavanje temperatura na kojima se peče ili kuva određeno meso.
Izvor: B92









