Otkrijte koje namirnice podgrevanjem gube hranljive vrednosti ili čak mogu da ugroze naše zdravlje.
PEČURKE
Pečurke bi trebalo da pojedete čim ih spremite, a ako vam ostane višak, bolje je da ih jedete hladne. To se isto odnosi i na supe i druga variva koja sadrže pečurke. Podgrevanjem pečuraka menja se njihova struktura proteina, kao i sam ukus. Tada može doći do problema prilikom varenja, ali i smanjenja zdravstvenih blagodeti ove ukusne namirnice.
PILETINA
Podgrevanjem mesa takođe dolazi do promena u proteinima. Ako baš ne možete da je jedete hladnu, najbolje je da piletinu podgrejete na nižoj temperaturi.
KROMPIR
Podgrevanjem krompir gubi blagotvoran uticaj na zdravlje. Jedite krompir dok je još topao ili pak kad se ohladi, ali nemojte da ga podgrevate. Ako spremate varivo koje ćete jesti nekoliko dana, dodajte tek skuvan krompir pre svakog podgrevanja jela.
SPANAĆ
Ima visok procenat nitrata koji se zagrevanjem pretvaraju u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni, pa se zato preporučuje da spanać jedete samo kad je tek spremljen.
CVEKLA
Cvekla takođe sadrži nitrate koji se podgrevanjem pratvaraju u nitrite i mogu da imaju štetan uticaj na naše zdravlje.
JAJA
Mogu da postanu štetna ako se podgrevaju, ali samo ako se nalaze u jelima u kojima su već skuvana ili pržena, a ne dodata umućena, kao što je slučaj kod sosova.