Kolijander je začinska i lekovita biljka koja je poslednjih godina u svetu u velikoj ekspanziji jer su dokazana njena brojna lekovita svojstva, između ostalog potvrđeno je da esencijalno ulje kolijandera ubija ćelije mnogih karcinoma, ali i značajno poboljšava peristaltiku creva.
U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava seme kolijandera, dok su južnoameričkoj i azijskoj kuhinji bitni listovi, koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Ukusom su jako gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni plodovi dodatak su najrazličitijim pecivima, jelima od kupusa, mahunastom povrću i jelima od tikve.
Inače, esencijalna ulja kolijandera deo su i mnogih poznatih parfema, kao i osveživača. Ukoliko kolijander koristite svakodnevno u ishrani i do 70% smanjujete rizik od nastanka bilo kojih crevnih bolesti.