Mnogi ljudi ne uspevaju da pojedu pet porcija voća i povrća dnevno, ali novo istraživanje pokazalo je da su i te količine male, ako želimo da budemo zdravi. Španska studija pokazala je da osobe koje jedu sedam porcija voća i povrća dnevno, u proseku žive nešto više od godinu dana duže od onih koji nemaju takvu naviku. Istraživanje je pokazalo da mnogo voća i povrća naročito štiti od bolesti srca.

Studija je takođe pokazala da svakih 200 grama ovih namirnica preko preporučene doze smanjuje rizik od prerane smrti za šest odsto. Zato istraživači veruju da se gotovo tri odsto smrtnih slučajeva može sprečiti samo promenom navika u ishrani. Ranija istraživanja su pokazala da bi povećavanjem preporučene dnevne doze voća i povrća mogao da se smanji broj ljudi sa hroničnim bolestima, kao i stopa njihove smrtnosti i to za 10 do 25 odsto.
“Imamo dovoljno dokaza za korisne efekte voća i povrća u prevenciji kancera i drugih hroničnih bolesti”, kaže vođa studije Marija Hose Sančez Perez.
Mnogo voća i povrća naročito je korisno za osobe koje konzumiraju mnogo alkohola, puše, ili su gojazne, pokazala je studija. Naučnici veruju da je razlog za to povećan unos antioksidanasa iz tih namirnica, koji smanjuju oksidativni stres izazvan nezdravim načinom života.
Izvor: B92










