Novo istraživanje negira vezu između jedenja krompira i gojaznosti ili dijabetesa tipa 2.
Centar za preliminarna istraživanja iz San Dijega objavio je rezultate istraživanja koje pokazuje kako korišćene krompira u ishrani nije povezano s razvojem gojaznosti, dijabetesa tipa 2 ili povišenog nivoa C reaktivnog proteina (CRP) koji ukazuje na sistemske upale. Ta su saznanja ispravna, pod uslovom da su ostali faktori, poput dobi, pola, rase ili nivoa obrazovanja, uzeti u obzir i kontrolisani. Naime, prethodna istraživanja su zanemarivala uticaj demografskih faktora koji su mogli uticati, pa čak i zbuniti istraživače.
Istraživači su ispitali i analizirali dnevni unos hrane i zdravstvene kartone na uzorku od 5800 odraslih osoba u dva vremenska perioda. Nakon što su uzeli u obzir i demografske varijable, istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između učestalosti konzumacije krompira i gojaznosti, dijabetesa ili povišenog nivoa C reaktivnog proteina.
Izvor: Lepota i zdravlje