Osobama koje pripremaju hranu se savetuje da peru ruke, kako bi sprečile širenje bolesti, međutim, veliku opasnost od zaraze može da predstavlja i kuhinjski pribor, utvrdili su američki stručnjaci iz Centra za bezbednost hrane Univerziteta Džordžije.
Oni su u svom eksperimentu koristili nove noževe i trenice za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, šargarepe i dinja sorte “kantalupe” i “medena rosa”), zagađenih minimalnom dozom virusa hepatitisa A, ili norovirusa, poznatog i kao “virus povraćanja”, prenosi AFP.
Kontaktom sa takvim voćem i povrćem, kontamimnacija se prenela na više od pola upotrebljenog pribora, s kojeg se zagađenje često prenosilo na nezaraženo voće i povrće.
Jedan od autora istraživanja, Merilin Erikson, napominje da je ovaj nalaz od naročite važnosti za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom. Priznajući da bi možda bilo nepraktično prati noževe posle sečenja svake vrste voća i povrća, Eriksonova savetuje da se pribor za obradu hrane bar ne ostavlja na radnoj površini između dva obroka u ubeđenju da nije previše prljav, već ga treba oprati u mašini za sudove ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.
Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrisana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni. Jedno prošlogodišnje istraživanje je, međutim, pokazalo da je norovirus u SAD osnovni izazivač zaraza iz hrane. Unošenje u stomak samo jedne do sto čestica norovirusa, može da izazove povraćanje ili dijareju.
Izvor: 24sata