Postoji nekoliko zgodnih načina da uštediti novac za namirnice. Ostaci u kuhinji dobar su izvor. Jeste li pokušali da iskoristite koren luka i stari krompir? Pokušajte. Andy Whiteley, osnivač stranice Wake Up World, objašnjava kako praktično možete iskoristiti stare namirnice i odgajiti nove. Evo saveta za malu recesionu baštu.
CELER
- Iskoristite celer, ali zadržite netaknut kraj korena koji ćete uroniti u čašu vode. Za sedam dana, koren će biti spreman za sadnju, a samo nekoliko nedelja posle toga, imaćete novu glavicu celera.
PRAZILUK
- Stavite kraj korena u čašu vode i ostavite na suncu. Menjajte vodu svakih par dana, a praziluk će samo rasti.
ĐUMBIR
- Pre nego što dopustite da zadnji komadić đumbira propadne, stavite ga u lončić sa zemljom pa će pustiti mladice i korenje. Važno je da ne bude izložen direktnim zracima sunca.
KROMPIR
- Kada vidite da krompiru rastu oči, odnosno da klija, izrežite ga na komadiće na kojima su po dve klice. Neka se komadići suše dva dana, a zatim ih posadite i gledajte kako rastu.
BELI LUK
- Uz jedan čen belog luka, možete dobiti celu biljku. Posaditi čen, s korenom prema dole. Kad krene da klija, režite ga da se biljka razvija u glavicu.
LUK
- Ako sačuvate i posadite kraj korena luka, nećete ga više morati kupovati. Pokrijte kraj korena zemljom na prostoru koji dobija dovoljno sunčeve svetlosti.
Izvor: Blic-Žena