Kad jesen stigne grožđe se uvek nađe na našim trpezama, ali retko koja domaćića koristi ove slatke bobice za pripremanje poslastica. Evo nekoliko ideja za ukusne deserte.
POTREBNO JE: 400 g mekog brašna, 500 g crnog i belog grožđa, 20 g kvasca, 200 ml mleka, 100 g šećera, kašika smeđeg šećera, 50 g suvog grožđa, čašica ruma, ulje
PRIPREMA
Izdrobite kvasac u mlako mleko i sipajte kašiku šećera. Brašnu dodajte preostali šećer i postepeno sipajte u smesu s nadošlim kvascem. Umesite meko testo i oblikujte ga u loptu. Zasecite ga, namažite uljem i umotajte u foliju, pa ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Premesite testo, ponovo zasecite, pokrijte i ostavite da stoji pola sata.Dve trećine testa razvijte i njime obložite podmazani okrugli kalup. Pospite oceđenim suvim grožđem koje je odstajalo u rumu i većim delom crnog i belog grožđa. Preko stavite razvijeno preostalo testo i ukrasite ostatkom grožđa. Prelijte s malo ruma i ostavite da stoji pola sata. Poprskajte s vrlo malo ulja i pospite smeđim šećerom. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Izvor: Blic-Žena