Kad jesen stigne grožđe se uvek nađe na našim trpezama, ali retko koja domaćića koristi ove slatke bobice za pripremanje poslastica. Evo nekoliko ideja za ukusne deserte.
POTREBNO JE
- ZA TESTO: 500 g brašna, 3 kašike šećera, 2 jajeta, 300 ml mleka, 100 g rastopljenog maslaca, čašica ruma, nastrugana limunova kora, malo soli, manje pakovanje kvasca
- ZA FIL: 1 kg očišćenih bobica crnog grožđa, 500 g šećera
PRIPREMA
Izdrobljeni kvasac, kašiku šećera i malo brašna stavite u malo toplog mleka. U veću posudu sipajte brašno, šećer i so, pa dobro izmešajte.Dodajte nadošli kvasac, otopljeni maslac, jaja, rum i nastruganu koru limuna. Umesite glatko testo i ostavite ga da stoji oko 40 minuta. Zatim ga podelite na dva dela, pa razvijte dve kore. Na jednu koru rasporedite polovinu grožđa i pospite polovinom šećera, pa urolajte i stavite u podmazani pleh. Isto uradite i s drugom korom, te ostavite desetak minuta. Pecite jedan sat na 180 stepeni.
Izvor: Blic-Žena