Jeli ste kaloričnu hranu pre sat vremena, a već ponovo osećate glad? Moguće je da ste odabrali pogrešne namirnice.
PROTEINSKI ŠEJKOVI S VODOM
Proteinski šejkovi prate isto pravilo kao i topla čokolada: mnogo su ukusniji kada se prave sa mlekom, a ne sa vodom. Šejkovi s vodom će vas ostaviti manje zadovoljnim i gladnim.
Studija iz British Journal of Nutrition iz 2013. godine otkriva da su muškarci koji su pili širok spektar različitih proteinskih pića osetili manju glad i veće zadovoljstvo kada su pili gušća, kremastija pića sa visokim procentom ugljenih hidrata.
Naučnici spekulišu da gušća i kremastija pića povezujemo sa većim zadovoljstvom i punijim stomakom.
TAMNA ČOKOLADA I MORSKA SO
Ovo će možda biti jedna od najboljih kombinacija koje ćete probati, ali svako ko je jeo puter od kikirikija sa perecom zna da će ga slano-slatka kombinacija gotovo nemoguće zasititi.
“Mi smo biološki predodređeni da slatke i slane ukuse prepoznajemo kao čuvare preživljavanja, dok kisele i gorke senzacije prepoznajemo kao toksične i neukusne”, kaže Alan Aragon, američki nutricionista koji je radio sa mnogim profesionalnim sportistima.
Prisustvo masti kao na primer u čokoladi može da poveća ukus i zadovoljstvo zbog prisustva šećera i soli uzrokujući prejedanje.
KINESKA HRANA
Mononatrijum glutamat je hemijsko jedinjenje koje se dodaje kineskoj hrani kako bi se povećao ukus, a može da izazove suprotan efekat i poveća glad.
Naučnici sa Univerziteta Sussex u Velikoj Britaniji su otkrili da su ljudi koji su jeli kinesku hranu bili manje gladni nakon 30 minuta od obroka, ali da se njihov apetit povećao samo sat vremena kasnije.
HLEB
Rafinisani ugljeni hidrati mogu da budu okidač kod žudnje za hranom, otkriva studija iz American Journal of Clinical Nutrition iz 2013. godine.
Ovaj osećaj gladi izaziva kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze koji se nalazi u hlebu, a koji izaziva porast, a potom i strmoglavi pad šečera u krvi.
Naučnici spekulišu da ovo ne aktivira možda samo glad, već i centre za zavisnost i nagradu u mogzu, izazivajući da još više žudite za procesuiranom hranom.
ALKOHOL
Studija iz 2013. godine otkriva da svi muškarci koji konzumiraju dodatne 433 kalorije dnevno pripadaju grupi muškaraca koji piju umerene doze alkohola i nijedan od njih ne pripada grupi apstinenata od alkohola.
Međutim, stepen stimulisanja gladi konzumiranjem alkohola zaista zavisi od toga koliko čašica popijete.
Britanski naučnici otkrivaju da samo dva pića dnevno značajno povećavaju količinu hrane koju ljudi pojedu, a to je verovatno zbog toga što alkohol poboljšava ukus hrane, a istovremeno snižava vaše inhiibcije i omogućava da zaboravite na dugoročne posledice konzumiranja dve velike porcije hrane.