Friday, November 22, 2024
HomeGreenNamirnice koje nam donosi jesen

Namirnice koje nam donosi jesen

Stiglo nam je prvo zahlađenje koje najavljuje jesen. Ako niste veliki fan jeseni, možete bar da se radujete hrani jer nam jesen donosi mnoštvo namirnica u kojima možete da uživate.

Jabuke
Bilo da su umotane u pitu, kuvane u kompotu ili pojedene sirove, jabuke su idealna namirnica. Obavezno ih jedite s korom, jer se u njoj nalaze dragoceni flavonoidi. Naravno, prethodno ih dobro operite.
Jabuke imaju čak četiri grama vlakana po porciji, što ih čini idealnim za varenje, a prepune su i antioksidanasa koji štite vaš organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala.
Prokelj
Ako ih pravilno spremite, njihov ukus je božanstven. Imaju blag, pomalo gorak ukus, a u kombinaciji sa blago kiselim prelivima, poput balzamiko sirćeta, mogu zasjati u punom sjaju.
Pola šolje prokelja sadrži više od vaših dnevnih potreba za vitaminom K, a dobar su izvor i folata. Ako iz nekog razloga ne jedete meso, trebalo bi da ih uključite u ishranu i zbog visokog sadržaja gvožđa.
Paškanat
Iako ovo povrće liči na šargarepu, svetlije je i ima slađi, gotovo orašast ukus. Odlično se uklapa uz jela od krompira ili pirinča, a neizostavan je sastojak supa.
Paškanat je bogat izvor kalijuma i vlakana, pa ga obilno koristite u sezoni.

Kruške
Slatke i sočne kruške savršen su sastojak mnogih ukusnih kolača. Ipak, za zdravlje su najkorisnije sveže.
Dobar su izvor vitamina C i bakra, a kao i jabuke sadrže četiri grama vlakana po porciji.
Karfiol
Slatki orašasti ukus karfiola savršen je za jesenje priloge. Sasvim dobar je i kuvan na pari, ali ga možete i izgnječiti u pire i tako služiti samog ili uz supu.
Ima mnoštvo antikancerogenih sastojaka, a njegovi fitonutritijenti dokazano snižavaju holesterol. Odličan je izvor vitamina C.
Bundeva
Bundeva ima mnogo više od opijajućeg slatkog ukusa. Ona je bogata kalijumom, a daje vam i više od 20 procenata vaših dnevnih potreba za vlaknima.
Uz to, ima mnogo vitamina B kompleksa.
Repa
Nežno i blago korenasto povrće odlična je alternativa kupusu. Možete je jesti u salatama, a treba koristiti i njeno lišće.
Repa je dobar izvor vitamina C, a u listovima se nalaze vitamin A, K i folati.
Nar
Ovo blago kiselo voće odavno je poznato kao dobar izvor antioksidanasa. Njegov sok koristi se za marinade, a semenke se mogu ubaciti u slatke, ili ako ste spremni na eksperimentisanje, slane salate.
Nar je bogatiji antioksidansima od crnog vina, a dobar je izvor i folata i vitamina C.
Datule
Bliskoistočna voćka bogatog slatkog ukusa odavno se koristi u desertima. Datule imaju nizak procenat masnoće, ali zato mnogo vlakana i kalijuma.
Ako ih napunite bademima, dobićete idealan izvor energije, naročito ako vežbate.
Kivi
Voćne salate gotovo su nezamislive bez kivija. Iako se u radnjama može naći tokom cele godine, manje je poznato da je zapravo jesenje voće.
Kivi sadrži više vitamina C, nego pomorandže. Dobar je izvor kalijuma i bakra.
Grejpfrut
Grejpfrut ima gorak i slatkast ukus koji ne podseća ni na jedno drugo citrusno voće. Dodajte ga salatama, kombinujte u voćnim poslasticama, ili ga iscedite kako biste dobili sok bogat antioksidansima.
Grejp sadrži više od 75 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom C, a dobar je izvor i likopena. Sadrži pektin koji dokazano snižava holesterol.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja