Friday, November 22, 2024
HomeGreenNeke činjenice o mastima

Neke činjenice o mastima


Koje masti bi trebalo da unosite a koje ne?
OGRANIČITE UNOS TRANS MASTI
Prema studiji Harvardskog univerziteta, možete dvostruko da umanjite opasnost od srčanog udara ako biste unosili samo 4g trans masti manje dnevno. Za početak koristite meki margarin, s obzirom da važi pravilo što je mekši to manje masti sadrži.
ZAMENITE POMFRIT PEČENIM KROMPIROM
Znamo da je ovo možda najteža stavka, ali uzmite u obzir da većina restorana prilikom prženja krompira ne menja ulje, što dovodi do hemijske reakcije i izaziva veći koncentraciju trans masti. Jedna XL porcija pomfrita sadrži oko 19g ovih masnoća.
IZBEGAVAJTE GRICKALICE
Prilikom pravljenja bilo koje vrste grickalica, čak i one koja deluje zdravo, koristi se delimično hidrogenizovano biljno ulje koje je puno trans masti. Jednostavno, ako vam prsti ostaju masni prilikom jela, vreme je da prestanete da unosite tu vrstu hrane.
KONZUMIRANJE VITAMINA UZ MASTI
Koliko god zasićene masti bile loše po organizam, određena doza ima i pozitivna dejstva. U studiji objavljenoj u Američkom dnevniku kliničke ishrane učestvovale su osobe podeljene u dve grupe. Jedna je pila beta karoten na prazan stomak, dok je druga konzumirala uz određenu hranu koja sadrži masti. Nakon unosa kod druge grupe se video znatan porast beta karotena. Pored njega postoje još neke hranljive materije rastvorljive u masti kao što su vitamin E, D i likopen.
VODITE RAČUNA KOLIKO JEDETE ROŠTILJ
Hrana kao što su ćevapi, pljeskavice, kobasice sadrže ogromnu količinu zasićenih masti. S obzirom da su ove masti bogate stearinskom kiselinom unos crvenog mesa samo treba redukovati, ali ne i potpuno izbaciti iz ishrane.
KORISTITE MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje je jedan od najbogatijih izvora oleinske kiseline. Pored toga sadrži vitamin E, antioksidans koji jača imunitet i redukuje povišeni krvni pritisak. Lekari savetuju da bi svaki muškarac trebalo da koristi ovo ulje, umesto margarina i putera.
LEŠNIK KAO UŽINA
Lešnik badem, pekam su sve koštuničave voćke pune nezasićenih masti, takođe sadrže vitamin E. Kada osetite glad između glavnih obroka, umesto kupovnih grickalica pojedite šaku ovih namirnica.
UBACITE MLEKO U ISHRANU
Što više masti mleko sadrži, sadrži i konjugovanu linolnu kiselinu, koja pomaže u redukovanju telesne težine tako što zaustavlja proces čuvanja i nagomilavanja masnoća u organizmu.
JEDITE ŠNICLE
Teletina i jagnjetina su prirodni izvori konjugovane linolne kiseline. Ova kiselina je dostupna i kao suplement u zdravoj hrani, ali još nije dokazano da li ima jednako dejstvo kao prirodna.
JEDITE LOSOSA
Brojne studije su pokazale da omega 3 ima pozitivna dejstva na srce. U studiji u kojoj je 295 muškaraca jelo ribu jedan obrok nedeljno, zabeležena je duplo manja šansa otkazivanja rada srca prouzrokovanog aritmijom, nego kod onih koji je nisu konzumirali.
NE KUPUJTE RIBLJE ULJE U FLAŠI
Umesto ribljeg ulja kupite kutiju seckanih oraha, susama ili semenki bundeve. Svi sadrže omega 3, uz to su odlični začini.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja