Friday, November 22, 2024
HomeGreenOktobarske namirnice

Oktobarske namirnice


Oktobarske namirnice mogu razvedriti čak i kišne jesenje dane.
Predstavljamo vam pet oktobarskih supernamirnica koje bi trebalo da se nađu na vašoj trpezi.
Jabuke
Jabuke predstavljaju odličan izvor vlakana (imaju oko četiri grama po plodu) što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.
Vlakna takođe smanjuju rizik od šloga i “lošeg” holesterola. Jabuke imaju i visok nivo antioksidanasa.
Najlakši način da dođete do njih je da prosto zagrizete jabuku. Međutim, možete povremeno da ih izrendate i pomešate sa muslijem, ili napravite neki zdrav slatkiš.
Bundeva
Bundeva je moćan izvor raznih vitamina i minerala. Osim antioksidansa beta karotena, ima i antikancerogena svojstva i štiti kožu.
Čak i semenke nude brojne koristi – bogate su aminokiselinama i prepune kalijuma, što ih čini idealnom užinom posle vežbanja.
Možete ispeći bundevu i koristiti je u čorbama u supama. Od njih se može napraviti i odličan milkšejk, kao i pire.
Semenke možete koristiti kao grickalice, ili ih ubaciti u salate.
Paprika
Paprike su savršene za dodavanje više boje vašem tanjiru. Prepune su vitamina i antioksidanasa. Bez obzira na to koje su boje, sve paprike imaju ogromne količine vitamina A i C, kao i karotena koji smanjuje rizik od određenih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti.
Od njih možete napraviti ajvar, koji ćete jesti tokom cele zime, a dok ih možete naći sveže, jedite ih što više u sirovom obliku.
Tikvica
Istraživanja su pokazala kako fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju zloćudne promene na ćelijama. Iako su verovatno najpoznatije zbog niskih kalorijskih vrednosti, pa se preporučuje da se jedu tokom redukcionih dijeta, one su vrlo bogate i vlaknima pa poboljšavaju probavu i smanjuju holesterol u krvi. Uz sve to, tikvice štite kardiovaskularni sistem od bolesti poput arteroskleroze, srčanog i moždanog udara, a njeni sastojci magnezijum i kalijum snižavaju visoki krvni pritisak. Kako bi se iskoristio puni potencijal vlakana iz ovog povrća, preporučljivo je da se jedu sa korom, jer upravo on sadrži najveću količinu vlakana.
Kruške
Još jedna voćka bogata rastvorljivim vlaknima je kruška koja po plodu ima čak 5,5 grama vlakana. One su odličan izvor kalijuma i vitamina C.
Kao i kod jabuka, antioksidans kvercertin nalazi se u koži kruške i sprečava kancer i srčana oboljenja.
Visok sadržaj vlakana takođe zasićuje i čini je odličnom namirnicom za osobe koje su na dijeti.
Najbolje je da ih jedete sirove sa korom, ali ih možete dodati i salatama, kao i zanimljivim kolačima.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja