Friday, November 22, 2024
HomeGreenOvo treba da znate: Koje namirnice nikako "ne mirišu" jedna drugu

Ovo treba da znate: Koje namirnice nikako "ne mirišu" jedna drugu

Dovoljno se u naučnim krugovima zna o hranljivim sastojcima namirnica koje se danas serviraju za obrok. Isto tako, u tim istim krugovima se zna da postoje kombinacije hrane gde jedna namirnica drugu “poništava”. Ovo bi trebalo svako da zna, pogotovo danas kada je zbog brzog života, neredovne ishrane i stresa potreba za kvalitetnijom ishranom veća.
Kafa i jaja

  • Ako u jednom tanjiru servirate jaje i pored šolju sa kafom, znajte da je to kombinacija koja “troši” kalcijum iz kostiju i ne dozvoljava apsorpciju dragocenog gvožđa koje ima žumance. Za ovakvu štetu vašem telu kriva je kafa i njeni polifenoli. Ako vam treba kofein, pređite na čaj.

Mleko i kafa

  • Mleko je teško za varenje, pre svega za odrasle osobe. Ako baš ne možete bez mleka, onda ga bar nemojte kombinovati sa drugim namirnicama, jer će vas kad-tad snaći problemi sa varenjem (pravilo broj jedan – kafa sa mlekom nikako!).

Spanać i mleko

  • Isto tako, ako spremate spanać (bogat kalcijumom) sa mlekom, od tog bogatstva kalcijuma vaše telo neće imati nikakve koristi jer ga mleko sprečava da dopre do krvi. Preciznije, okanite se mleka.

Meso i krompir, pirinač i meso…

  • Meso i krompir, pirinač i meso, testenina i meso su kombinacije koje nisu dobrodošle u vašem sistemu za varenje. U isto vreme unositi ugljene hidrate i belančevine znači ugroziti varenje ugljenih hidrata koji zatim ostaju dugo u crevima gde trule i u najmanju ruku dovode do oštećenja zidova creva. Ovde posebno mesto zauzima gojenje koje je isto tako posledica pomenute kombinacije.

Voće i samo voće

  • Kad jedete voće, jedite voće. Ne mešajte ga sa drugim namirnicama. Voće je puno vitamina, antioksidanasa, ali i kiselina koje u želucu dovode do fermentacije što otežava varenje drugih namirnica koje se uneli zajedno sa jabukom, kruškom, borovnicama…

Zeleniš ne jedite sa mlečnim proizvodima

  • Zeleniš (kupus, zelenu salatu, kelj, spanać, brokoli i ostalo zeleno povrće) nemojte jesti sa kiselim mlekom, jogurtom, pavlakom ili mlekom jer sprečavaju apsorpciju kalcijuma iz mleka. Ovakvo povrće jedite uz meso i ribu.

 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja