Uz ribu i integralne žitarice narednih meseci treba jesti što više povrća (salate) i voća.
Da proleće stiže potvrđuje i sve više svežih namirnica na pijacama i u prodavnicama. Evo nekoliko „svežih” ideja šta bi sve moglo da se spremi kako bi ishrana postala raznovrsna u odnosu na onu oskudniju – „zimsku”
Povrće i salate
Nema boljeg trenutka od dolaska proleća da se navali na zeleniš. Posle zimskog kuvanja konzerviranih namirnica i teške hrane, vreme je za prirodnije i zdravije i bez preteranih kalorija. U ponudi su: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neka kombinacija. Međutim, ne zaboravite na povrće koje je prisutno tokom čitave godine: šargarepa, praziluk, crveni, crni i beli luk. U salatu se može dodati malo seckanih oraha ili badema i semenki susama.
Riba
Vreme je i da se napravi pauza od masnih obroka. Najbolje je uz ribu, pripremite je na električnom roštilju, u teflonu, u rerni, ali je ne pohujte i ne pržite. Izaberite nemasne vrste, a šarana, soma (pangu) i skušu zaobiđite. Riba obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrži mnoge minerale i vitamine. Bela riba sadrži veoma malo masti (manje od jedan odsto), dok je plava riba masnija i sadrži od 10 do 25 odsto masti. Riba je najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.
Integralne žitarice
Belo brašno daje kalorije bez nutrijenata, pa zato ubacite integralne žitarice u ishranu i proizvode od njih. Izaberite integralni hleb i peciva, testenine od integralnog brašna, integralne pahuljice. Integralni hleb daje energiju, vitamine Be kompleksa, vitamin E, vlakna i razne minerale. Beli zamenite integralnim pirinčem. Ugljenim hidratima iz integralnih žitarica osiguraćete zdravu i balansiranu ishranu, a bićete siti i zdravi. Obilje vitamina i minerala olakšava probavu i sprečava gojaznost.
Voće
Voće na jelovniku treba da bude svakog dana, a ovih dana počela je sezona ranog voća: jagode upravo stižu iz plastenika, pa su još skupe, ali dok na pijace ne stignu jeftinije jagode uživajte u citrusima, jabukama, bananama, ananasu. Voće je najbolje jesti za užinu, a idealno je i da se konzumira na poslu. Ne zapostavljajte ni jezgrasto voće: bademe, lešnike, brazilski i indijski orah. Ono je bogato zdravim masnoćama i kalorijama, pa sa njima ne treba preterivati. Ako imate sokovnik, napravite sveže ceđeni sok.