Friday, November 22, 2024
HomeGreenPlodovi proleća u vašem tanjiru

Plodovi proleća u vašem tanjiru


Uz ribu i integralne žitarice narednih meseci treba jesti što više povrća (salate) i voća.
Da proleće stiže potvrđuje i sve više svežih namirnica na pijacama i u prodavnicama. Evo nekoliko „svežih” ideja šta bi sve moglo da se spremi kako bi ishrana postala raznovrsna u odnosu na onu oskudniju – „zimsku”
Povrće i salate
Nema boljeg trenutka od dolaska proleća da se navali na zeleniš. Posle zimskog kuvanja konzerviranih namirnica i teške hrane, vreme je za prirodnije i zdravije i bez preteranih kalorija. U ponudi su: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neka kombinacija. Međutim, ne zaboravite na povrće koje je prisutno tokom čitave godine: šargarepa, praziluk, crveni, crni i beli luk. U salatu se može dodati malo seckanih oraha ili badema i semenki susama.
Riba
Vreme je i da se napravi pauza od masnih obroka. Najbolje je uz ribu, pripremite je na električnom roštilju, u teflonu, u rerni, ali je ne pohujte i ne pržite. Izaberite nemasne vrste, a šarana, soma (pangu) i skušu zaobiđite. Riba obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrži mnoge minerale i vitamine. Bela riba sadrži veoma malo masti (manje od jedan odsto), dok je plava riba masnija i sadrži od 10 do 25 odsto masti. Riba je najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.
Integralne žitarice
Belo brašno daje kalorije bez nutrijenata, pa zato ubacite integralne žitarice u ishranu i proizvode od njih. Izaberite integralni hleb i peciva, testenine od integralnog brašna, integralne pahuljice. Integralni hleb daje energiju, vitamine Be kompleksa, vitamin E, vlakna i razne minerale. Beli zamenite integralnim pirinčem. Ugljenim hidratima iz integralnih žitarica osiguraćete zdravu i balansiranu ishranu, a bićete siti i zdravi. Obilje vitamina i minerala olakšava probavu i sprečava gojaznost.
Voće
Voće na jelovniku treba da bude svakog dana, a ovih dana počela je sezona ranog voća: jagode upravo stižu iz plastenika, pa su još skupe, ali dok na pijace ne stignu jeftinije jagode uživajte u citrusima, jabukama, bananama, ananasu. Voće je najbolje jesti za užinu, a idealno je i da se konzumira na poslu. Ne zapostavljajte ni jezgrasto voće: bademe, lešnike, brazilski i indijski orah. Ono je bogato zdravim masnoćama i kalorijama, pa sa njima ne treba preterivati. Ako imate sokovnik, napravite sveže ceđeni sok.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja