Volite vino, ali ne znate kako se služi? Naučite, nije teško. Dovoljno je da zapamtite nekoliko osnovnih pravila.
Da bi vino pojačalo ukus hrane koju ste pripremili, trebalo bi da znate šta se sa čim slaže. Bela vina služite uz belo meso, piletinu, rakove, puževe, školjke, hladna jela, zakuske i sireve. Masna jela, svinjsko, goveđe i meso divljači bolje se slažu s crnim vinom.
BEZBOJNO STAKLO – SAVRŠEN IZBOR
- Čaše za vino trebalo bi da budu od bezbojnog stakla, bez ikakvih aplikacija. Belo vino služite u uskim, visokim čašama, a crno u nižim, oblika zarubljene kugle.
NE PUNITE ČAŠU
- Kada sipate vino, grlić flaše ne prislanjajte na rub čaše i ne punite je. Flaša treba da stoji nekoliko centimetara iznad čaše. Kada sipate belo vino, neka nivo u čaši bude malo iznad polovine, a crno nalijte malo manje od polovine čaše.
UMESTO VINSKOG PODRUMA
- Neotvorene boce čuvajte u vodoravnom položaju. Za to možete da iskoristite male drvene police kojih ima u svim bolje snabdevenim supermarketima.
OHLADITE BELO VINO
- Belo vino treba da bude hladnije, a crno toplije. Plemenku, smederevku i običan rizling služite ohlađene na 8–10 stepeni, dok teža crna vina, poput merloa, vranca i burgundca ohladite maksimalno na 17–20 stepeni.
- Za šampanjac bi trebalo da imate posebnu posudu za led. Bocu umotajte u beli ubrus da vam se kapi vode s flaše izvađene iz leda ne bi slivale na odeću ili stolnjak.
SAMO ZA POSEBNE PRILIKE
- Šampanjac se služi u posebnim prilikama, u uskim visokim čašama sa dugom nožicom. Za razliku od crnog i belog vina, šampanjac možete da sipate skoro do vrha čaše.
Izvor: Blic-Žena