Zamislite veliki tanjir pun mirisnih, spolja sjajnih ili hrskavih, a iznutra sočnih pilećih bataka i neće vam biti teško da se odmah bacite na pripremanje ručka. Isprobajte bar jedan od pet načina koje vam preporučujemo.
MEKSIČKI PIKANTNI BATACI
POTREBNO JE
4 bataka, 4 kašike margarina, glavica crnog luka, grančica sveže mirođije, so, čen belog luka, kašičica mlevenog bibera, kašičica tabasko sosa, 2 kašike kečapa, 2 kašike ulja
PRIPREMA
Umutite margarin sa solju, propasiranim belim lukom, seckanom mirođijom i biberom. Premažite time batake i ostavite ih nekoliko sati u frižideru. Pomešajte tabasko sos sa kečapom i uljem, pa time prelijte batake. Dobro izmešajte, poređajte batake u pleh i pecite ih na 200 stepeni oko 35 minuta,uz povremeno okretanje mesa. Služite ih sa kuvanim pirinčem.
NA GRČKI NAČIN
POTREBNO JE
800 g pilećih bataka, sok jednog limuna, 2 kašike ulja, bosiljak, nana, so, biber, 2 čena belog luka, 150 g fete, malo zelenih maslina
PRIPREMA
Pileće batake stavite u vatrostalnu posudu i prelijte ih marinadom napravljenom od maslinovog ulja,limunovog soka, propasiranog belog luka, začina i začinskog bilja. Dobro izmešajte da se začini lepo rasporede po mesu, pa poklopite i ostavite da malo odstoji, a potom zapecite pola sata na 200 stepeni. Izvadite piletinu i preko narendajte fetu. Dodajte seckane masline i vratite u rernu da se zapeče još 10 minuta.
HANI PILETINA
POTREBNO JE
600 g pilećih bataka, 40 g putera, sok od 1 limuna, 50 g meda, 2 čena belog luka, so, biber, 400 g krompira, 300 g šargarepe, suvi biljni začin, čaša vode, kašičica gustina, krutoni od hleba
PRIPREMA
U šerpu stavite puter, sok od limuna, med i seckani beli luk, a onda sve stavite na ringlu i kuvajte pet minuta. Krompir isecite na kockice, začinite ga suvim biljnim začinom i rasporedite po dnu vatrostalne posude. Batake začinite solju i biberom, složite ih preko krompira, a šargarepu sitno narendajte i dodajte je skuvanom sirupu. Time prelijte batake, poklopite posudu i pecite u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni. Sklonite poklopac i zapecite još desetak minuta. Batake izvadite, a u sos dodajte gustin razmućen u vodi. Dobro promešajte i vratite u rernu da se malo krčka. Poslužite sa krutonima od hleba.
MAĐARSKI BATACI SA SENFOM
POTREBNO JE
500 g pilećih bataka, 3 kašike senfa, so, biber, kim, slatka mlevena začinska paprika, kašičica karija
PRIPREMA
Pomešajte so, biber, istucani kim, slatku začinsku papriku i kari. Batake operite, prosušite ih i premažite senfom. Tako premazane batake uvaljajte u pripremljenu mešavinu začina i ređajte ih u pleh, na alu-foliju i tako pecite pola sata na 220 stepeni. Poslužite sa krompirićima i svežom salatom.
PUNJENI BATACI ITALIJANA
POTREBNO JE
4 veća pileća bataka bez kostiju, 2 kašike sitno iseckanih maslina, čen belog luka, kašičica suvog origana, šaka svežih listova bosiljka, grančica svežeg ruzmarina, 200 g kačkavalja, 4 paradajza, so, biber, maslinovo ulje
PRIPREMA
Oštrim nožem zasecite svaki batak tako da napravite dubok džep koji ćete puniti. Posolite i pobiberite meso. Kačkavalj izrendajte i pomešajte ga sa sitno iseckanim maslinama, belim lukom, origanom i sitno iseckanim svežim bosiljkom i ruzmarinom. Tom mešavinom napunite batake, dobro ih pritisnite da se zatvore,a ukoliko je potrebno, zatvorite meso čačkalicama.Punjene batake poređajte u podmazan pleh, preko svakog stavite oljušten paradajz isečen na kockice i još malo posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem.
Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.
Izvor: Blic