Napravite u kućnoj varijanti ukusnu toplu čokoladu koja će, uz dodatak različitih aroma, imati autentični šmek. Posle napornog dana, ovaj napitak biće pravo osveženje.
RECEPT ZA TOPLU ČOKOLADU
POTREBNO JE (za šest osoba): 6 šolja mleka, tri četvrtine šolje šećera, jedna četvrtina šolje nezaslađenog kakaa, kašičica ekstrakta vanile, gorka čokolada, šlag i drugi ukusi po želji
PRIPREMA
Mleko sipajte u veliku šerpu, a šporet podesite da bude na tihoj vatri. Dok se mleko podgreva, pomešajte ostale sastojke. Kada se mleko ugreje, odspite čašu u činiju u kojoj mešate ostale sastojke dok se čokolada ne otopi. Zatim smesu prespite u šerpu sa mlekom, i to pre nego što mleko provri, i mešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Podelite ravnomerno u šest šolja. Poslužite dok je toplo, a ekstra ukuse sami osmislite. Mi vam predlažemo pet najzanimljivijih.
ŠTA MOŽETE DA DODATE
- Pomorandža: Dodajte malo zanosnog ukusa pomorandže u toplo mleko. Zagrejte sastojke, a pre serviranja sipajte čašicu(neka mera bude poklopac od flaše ili čaša za rakiju) likera od pomorandže. Potpuni pogodak ako uz ovaj napitak dodate šlag i listiće strugane čokolade.
- Bundeva: Neki vole da uz toplu čokoladu osete i malo arome bundeve. Zato svoju kreaciju tople čokolade ukrasite sa komadićima pečene pundeve ili prahom cimeta.
- Đumbir: U mleko sipajte malo ekstrakta đumbira. Zagrejte smesu. Pre serviranja dodajte kuglu šlaga, a na preko pospite nekoliko kockica kandiranog voća.
- Ljuta papričica: U toplo mleko dodajte malo cimeta i trunčicu ljute papričice u prahu. Ukrasite kuglom sladoleda.
- Pepermint: Uz kombinaciju nekoliko kapi pepermint ekstrakta i dobro umućenog šlaga dobićete interesantan ukus koji podseća na „After eight“ čokoladicu. Možete da dodate i malo izlomljene čokoladice na vrh. Biće to pravi desert za sladokusce.
Izvor: Blic – Žena