U ovom prelaznom periodu, kada su nam potrebni sveži vitamini i minerali, pojavljuju se rotkvice kao prvi vesnici proleća među povrćem. Čini mi se da već i pogled na njihovu crveno–zelenu svežu kombinaciju daje novu energiju.
Smatra se da vode poreklo iz južne Azije. Uzgajane su u Kini pre više od 3.000 godina. Intenzivno su se uzgajale u Egiptu za vreme faraona. Dok su ih faraoni koristili za dijetu, istovremeno su davane radnicima na piramidama da bi sačuvali dobro zdravlje i radnu sposobnost. Voleli su ih u staroj Grčkoj i u Japanu. Rođaci su im crna rotkva, repa i keleraba.
- Ove lepe crvene loptice sa repićem imaju zanemarljivo malo kalorija, više od 95 % vode, vrlo malo ugljenih hidrata i gotovo nimalo proteina i masti.
- One su značajan izvor svemoćnog vitamina C i antioksidansa.
- Pigment antocijan je zaslužan za boju korena i što je boja intenzivnija, veći je intenzitet antioksidativnog delovanja.
- Od minerala su prisutni: kalcijum, fosfor, kalijum, gvožđe. Odnos kalcijuma i fosfora je vrlo povoljan, tako da se iz rotkvice dobro koristi kalcijum.
- Dvanaestak rotkvica (oko pola šolje) daje nam dovoljno kalijuma, vitamina C, folata i dijetnih vlakana.
- Koriste se kao aperitiv na početku obroka, jer podstiču lučenje želudačnog soka.
- Probavu olakšavaju tako što pospešuju lučenje probavnih sokova i rad creva.
- Sveži sok od rotkvice (kao i od crne rotkve) je stari narodni lek za lečenje upale žučne kesice.
- Zbog povoljnog dejstva na izlučivanje sluzi iz respiratornih organa, dobrodošle su kod infekcija organa za disanje. Rotkvice se ne preporučuju ako je prisutna upala sluznice želuca i creva, čira na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.
- Kada ih birate, treba da budu sveže, sa svežim zelenim lišćem, čvrste na lagani pritisak.
- Osim korena, jestiv je i list. U njemu ima gvožđa, a dobar je i za prolećno veliko spremanje organizma.
- Može da se kombinuje sa drugim povrćem kao sveža salata ili da se uklopi u finu supicu.
- I same rotkvice takođe su oplemenjivač i ukras svežih salata, iznenađujuće dobro se uklapaju u razne supe, a evo i jednog predloga za namaz: sveži sir, rendane rotkvice, kapari, bosiljak, peršun.
- I na kraju – reklama: neka vam rotkvice budu više od dekoracije, jer one to zaslužuju.
Izvor: B92