
Možemo organizmu nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala i sokovima od sasvim “običnog” povrća – poput šargarepe. Šargarepa nam, naime, nudi više nego što možemo da zamislimo.
Upoznajte se sa 9 razloga zbog kojih biste trebali da uključite šargarepu u svoj dnevni meni:
Bogata vitaminima i mineralima
Šargarepa je bogata vitaminima i mineralima; sadrži natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen, gvožđe, fosfor, sulfate i silikon, kao i vitamine A (beta karoten), B, C, D, E, G i K i folnu kiselinu.
2. Štiti stomak i crevnu sluzokožu
Ona sadrži vlaknasti pektin, koji oblaže trakt za varenje i tako štiti stomak i unutrašnju sluzokožu creva.
3. Povećava apetit i poboljšava varenje
Ona sadrži i selen, koji je najvažniji mikroelement za imunološki sistem i koji zajedno vitaminom A pomaže u jačanju imunog sistema.
4. Štiti od infekcija stomaka
Pošto vitamin A održava zdravlje sluzokože creva, on osigurava prvu liniju odbrane od infekcija.
5. Štiti od ostalih infekcija
Šargarepa štiti i od infekcija očiju i grla, krajnika, sinusa i respiratornih organa.
6. Jača zube i kosti zahvaljujući kalcijumu, fosforu i vitaminima koje sadrži
7. Poboljšava rad adrenalinske žlezde
Ona sadrži supstance neophodne za ishranu žlezda sa unustrašnjim lučenje (posebno adrenalinske žlezde).
8. Pomaže kod neplodnosti
Neki tvrde i da bi šargarepa trebala da pomogne kod neplodnosti.
9. Štiti nervni sistem

U slučaju kada ne možemo pripremiti sok na ovakav način, niti ga popiti odmah, možemo se odlučiti za ekološki proizvedene sokove koje kupujemo u specijalizovanim prodavnicama ili probati ekološki proizveden sok od šargarepe koji takođe sadrži obilje korisnih sastojaka.










