Kupus je jedna od najzdravijih namirnica koja blagotvorno deluje na ljudski organizam. Pripremite ga na sasvim nove načine. Za vas smo izdvojili 6 sjajnih recepata.
VEGETERIJANSKE SARMICE
POTREBNO JE
800 g kupusa, 500 ml vode, 3 kašike maslinovog ulja, so ZA FIL 250 g prosa, kesica supe od povrća ili kocka za supu, 500 ml vode, 2–3 kašike maslinovog ulja, 2 jajeta, 4 kašike zobenih pahuljica, 2 čena belog luka, šoljica seckanih začinskih trava (peršun, vlašac, majoran), kašika rendanog kačkavalja, so
PRIPREMA
Proso potopite u vodu i ostavite da prenoći, a sutradan ga kuvajte u supi od povrća. Kad provri, ostavite da stoji na toplom oko 15 minuta i ocedite ga. Očišćenu i opranu glavicu kupusa razdvojte na listove. Blanširajte ih nekoliko minuta u ključaloj posoljenoj vodi sa maslinovim uljem da omekšaju i ocedite ih. Prosu dodajte maslinovo ulje, jaja i zobene pahuljice, pa pomešajte. Začinite seckanim belim lukom, seckanim začinskim travama i rendanim sirom. Kašikom stavljajte fil na list kupusa i savijte u sarmu. Sarme ređajte jednu do druge u podmazani sud, prelijte vodom u kojoj se blanširao kupus. Poklopite da malo odstoje i da ogrezne proso. Dinstajte na laganoj vatri oko pola sata da voda malo ispari. Pospite rendanim sirom, ostavite da stoji desetak minuta pokriveno i poslužite.
Izvor: Blic-Žena