Sladoled – omiljena poslastica mnogih, ne samo leti. Verovatno niste znali da, osim što vas rashladi i zasladi, može i da doprinese vašem zdravlju. Pročitajte kako.
BOGAT JE KALCIJUMOM
Odraslim osoba je dnevno potrebno oko 1.000 mg kalcijuma. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih sastojaka za proizvodnju sladoleda, odlično služi kao jedan od izvora kalcijuma, kao i vitamina A i B.
POMAŽE U ODRŽAVANJU TELESNE TEŽINE
Zbog vrednosti šećera i mlečne masti, idelano ohlađen sladoled na -6 stepeni Celzijusa, smatra se najboljim saveznikom dobre linije. Istraživanja su potvrdila da kalcijum umanjuje negativnu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama.
BOGAT JE VITAMINIMA I ANTIOKSIDANSIMA
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži jako puno vitamina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se priprema od pravih zrna kafe i kakaa, obezbeđuje dovoljnu dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce.